Przekrój ziemniaka na pół i potrzyj nim twarz. Efekt z pewnością cię zaskoczy

Co się stanie, jeśli przekroisz ziemniaka i przetrzesz nim swoją twarz? Okazuje się, że ziemniaki doskonale sprawdzają się nie tylko w kuchni. Choć mało osób zdaje sobie z tego sprawę, oprócz walorów smakowych, posiadają również wiele innych zalet.

Więcej takich tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te produkty kroisz codzienne. Dzięki tym trikom ułatwisz sobie życie

Nie ma wątpliwości, że ziemniaki są to jednym z popularniejszych warzyw w naszych kuchniach, a wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Jednak nadają się one nie tylko do jedzenia. Jako że pomysłowość ludzka nie zna granic, znaleziono dla nich również wiele innych zastosowań.

Otóż ziemniaki wykorzystać można m.in. w pielęgnacji włosów (ich sok zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza porost), do rozciągania butów ( wystarczy wcisnąć je w czubki butów tak, by rozpierały ich przednią część i pozostawić na noc) czy do czyszczenia luster oraz szyb (przecierając nim zabrudzoną powierzchnię).

Przekrój ziemniaka na pół i potrzyj nim twarz. Efekt? Skóra będzie gładka i rozjaśniona 

Co ciekawe, ziemniaki mogą również świetnie sprawdzić się w pielęgnacji cery. W jaki sposób? Wystarczy obrać ziemniaka, bardzo dokładnie go umyć, obrać i przekroić na pół. Następnie, po dokładnym oczyszczeniu oraz osuszeniu buzi, przecieramy nim skórę twarzy. Cały zabieg powinien trwać od 5 do 10 minut. 

Jakie korzyści przynosi regularne stosowanie ziemniaka na twarz? Otóż skóra staje się gładsza, rozjaśniona,  poprawia się jej koloryt, a zmarszczki, przebarwienia czy opuchnięcia pod oczami stają się mniej widoczne.

Jeśli natomiast nie chcesz pocierać twarzy bezpośrednio ziemniakiem. Możesz zastosować na twarz jego sok. Wystarczy wycisnąć sok z surowego ziemniaka, namoczyć nim płatki kosmetyczne lub maskę w płachcie do samodzielnego wykonania i położyć na twarzy na 20 minut. Efekt będzie taki sam jak w przypadku pierwszej opcji.

Porozmawiajmy o urodzie. Wypełnij naszą ankietę TUTAJ

Więcej o: