Talk. Co to za substancja i kiedy warto ją stosować?

Talk, w Polsce dawniej zwany "łojkiem", to najbardziej miękki minerał, jaki możemy znaleźć w naturze. Bez problemu poddaje się kruszeniu. Można go zarysować nawet paznokciem i pokroić nożem. Posiada wiele przydatnych właściwości, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w farmaceutyce, kosmetyce, przemyśle, a nawet sporcie i rzeźbiarstwie.

Czy talk kosmetyczny różni się od innych rodzajów talku? Czy talk jest szkodliwy?

Talk to substancja znana większości z nas. Mimo to wiele osób zastanawia się, czy talk kosmetyczny różni się od innych rodzajów talku? W pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie: co to jest talk? To przede wszystkim minerał, którego właściwości są takie same i niezmienne bez względu na to jak w jakiej gałęzi przemysłu został on wykorzystany przez człowieka. Talk kosmetyczny to nic innego jak minerał pochodzenia naturalnego, wymieszany z innymi składnikami posiadającymi właściwości pielęgnacyjne.

Talk kosmetyczny to m.in. talk dla dzieci. Zasypki dla niemowląt są bardzo popularne z uwagi na swoje właściwości osuszające i chroniące przed podrażnieniami. Dawniej jako zasypki używano czystego talku. Obecnie talk dla dzieci może zawierać inne składniki, jednak działanie jest takie samo jak wtedy gdy stosowały go nasze mamy czy babcie. Talk dla dzieci posiada właściwości osuszające, jest przy tym bardzo delikatny i nie podrażnia delikatnej skóry maluszka. Musimy pamiętać, że skóra dzieci różni się od naszej, jest znacznie delikatniejsza i bardziej podatna na podrażnienia. W połączeniu z wilgocią pochodzącą z moczu i kału wydalanego do pieluszki bardzo łatwo o podrażnienia, szczególnie w miejscach na to narażonych, takich jak np. zgięcia pachwin.

Kurzajki: jak wyglądają i jak je zwalczyć? [preparaty, wymrażanie, plastry]. Zdjęcie ilustracyjneKurzajki: jak wyglądają i jak je zwalczyć? [preparaty, wymrażanie, plastry]

Wiele osób zadaje sobie pytanie i zastanawia się, czy talk jest szkodliwy? To minerał, który przez ludzi wykorzystywany jest od ponad 100 lat. Udowodniono, że nie ma on właściwości mutagennych i nie wpływa na naszą rozrodczość. Bez obaw możemy używać go jako kosmetyku, również u niemowląt.

Inne rodzaje talku kosmetycznego

Talk znalazł bardzo szerokie zastosowanie w farmaceutyce i kosmetyce. Wykorzystywany jest nie tylko jako zasypka dla dzieci. Równie często jest stosowany w postaci przeróżnych zasypek jako talk do stóp. Dzięki właściwościom osuszającym świetnie chroni przed wilgotnością, która jest częstym problemem osób zmagających się z nadmierną potliwością stóp. Wilgoć to środowisko idealne dla rozwoju grzybów i bakterii, dlatego talk do stóp jest istotnym kosmetykiem dla osób z nadmiernie pocącymi się stopami. Niektóre zasypki łączą talk ze środkami antybakteryjnymi i antygrzybicznymi, co stanowi dodatkowe zabezpieczenie przed zakażeniem nimi.

Zobacz wideo Kilka kroków do idealnie gładkich dłoni. Naturalna pielęgnacja domowymi składnikami

Podobne działanie i zastosowanie ma talk do butów. Również jest on najczęściej wykorzystywany przez osoby zmagające się z nadmierną potliwością stóp. Talk do butów będzie świetną profilaktyką w przypadku potliwości stóp, która dodatkowo zabezpieczy nasze obuwie przed wydzielaniem nieprzyjemnego zapachu. Talk do rąk jest innym ciekawym zastosowaniem tego minerału. Jest on szczególnie popularny w sportach ciężarowych. Dzięki swoim właściwościom osuszającym talk do rąk poprawia uchwyt, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sportach siłowych i podnoszeniu ciężarów.

Pękająca i sucha skóra na dłoniach to problem, który dotyka wielu osób, szczególnie w jesiennych i zimowych miesiącachPękająca skóra na dłoniach - przyczyny i zabiegi na suchą skórę

Talk: inne zastosowania

Talk występuje nie tylko w farmacji i kosmetyce. Znalazł również bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle, np. gumowym i papierniczym, gdzie jest wykorzystywany jako składnik mas wypełniających. Talk posiada również właściwości zmniejszające palność, z uwagi na co jest często wykorzystywany jako domieszka tworzyw sztucznych. Używa się go również jako kamienia mydlanego w rzeźbiarstwie. Zastosowania talku znane są od około 120 lat. Na przestrzeni tego czasu jego stosowanie upowszechniło się, a także potwierdzone zostało bezpieczeństwo talku dla zdrowia i życia.

Zobacz też: Białe plamy na skórze na nogach, rękach, plecach: jakie mogą mieć przyczyny

Więcej o: