Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy? 5 rzeczy, które warto jeść, aby mieć mocne i zdrowe pasma

Zauważalna utrata włosów u kobiet może być bardzo niepokojąca. Wypadanie lub przerzedzanie kosmyków, może być spowodowane również przez niedobory żywieniowe. Jakie witaminy mają wpływ na porost włosów?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Istnieje wiele potencjalnych przyczyn wypadania włosów u kobiet, w tym odżywianie, genetyka, schorzenia, hormony, a nawet stres. Jeśli zauważysz jakiekolwiek nietypowe wypadanie włosów, ważne jest, aby skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub trychologiem, aby ustalić przyczynę i zastosować odpowiednie leczenie.

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Jak pielęgnować fryzurę afro lub loki?

Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy? Zadbaj o ich wystarczającą ilość

Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości niektórych kluczowych witamin i minerałów, możesz być narażony na utratę włosów.

  • Biotyna (witamina B7) jest ważna dla komórek w ciele. Niski poziom, może powodować wypadanie włosów, wysypki skórne i łamliwe paznokcie.
  • Czerwone krwinki potrzebują żelaza, do przenoszenia tlenu. Niski poziom może powodować niedokrwistość. Objawy obejmują zmęczenie, bladość skóry i wypadanie włosów. 
  • Witamina C jest niezbędna do wchłaniania żelaza przez jelita.
  • Witamina D jest ważna dla kości. Ale jej niski poziom jest również związany z wypadaniem włosów. Skóra wytwarza ją, gdy dostajesz światło słoneczne, ale wiele osób nie może uzyskać wystarczającej ilości z samego słońca. 
  • Cynk  może  odgrywać kluczową rolę w wytwarzaniu białek we włosach i innych komórkach. Twoje ciało nie może tego zrobić, więc musisz je zdobyć z pożywienia lub suplementów. Oznaki niskiego poziomu cynku obejmują wypadanie włosów, słabe gojenie się ran i słaby zmysł smaku lub zapachu. 

Nadmierne wypadanie włosów. Zadbaj o odpowiednią dietę bogatą w kilka pokarmów

Wiele osób pomija ważny czynnik, jeśli chodzi o zapobieganie i leczenie wypadania włosów: dietę. Niedobory żywieniowe mogą powodować ich wypadanie, ale spożywanie odpowiednich pokarmów może również prowadzić do mocniejszych, zdrowszych pasm. O zawartość, jakich produktów w diecie warto zadbać?

  • Tłuste ryby takie jak: tuńczyk, makrela, łosoś czy śledź. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i witaminę D.
  • Jajka zawierają witaminy, minerały i składniki odżywcze. Są również doskonałym źródłem białka, które jest ważne w zapobieganiu wypadaniu włosów.
  • Ciemnozielone warzywa liściaste zawierają składniki odżywcze, które zapobiegają, wypadaniu włosów. Należą do nich: jarmuż, szpinak.
  • Do owoców bogatych w związki ważne dla zdrowych włosów, w tym witaminę C i przeciwutleniacze, należą: jagody, wiśnie, morele, winogrona oraz pomarańcze.
  • Orzechy i nasiona bogate w składniki odżywcze oraz  pierwiastki śladowe (cynk i selen) są ważne dla zapobiegania wypadaniu włosów. Możesz sięgnąć po: orzechy włoskie, brazylijskie orzechy, migdały, nasiona lnu, oraz nasiona chia.
Więcej o: