Jakiej witaminy brakuje, gdy wypadają włosy? 10 produktów sprawi, że zahamujesz problem

Wypadanie włosów jest niezwykle powszechne wśród kobiet, zwłaszcza że nasze włosy przechodzą przez trzy cykle: wzrost, przemianę i wypadanie. Możliwe jest nadanie im siły potrzebnej do wzrostu. Można to osiągnąć dzięki zbilansowanej diecie, w której nie powinno zabraknąć tych 10 produktów.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wypadanie włosów może dotyczyć tylko skóry głowy lub całego ciała i może być tymczasowe, lub trwałe. Może to być wynikiem dziedziczności, zmian hormonalnych, schorzeń lub normalnej części procesu starzenia. Każdy może borykać się z problemem nadmiernej utraty włosów, niezależnie od płci czy wieku.

Porozmawiaj również z lekarzem, jeśli zauważysz nagłą lub nieregularną utratę włosów, lub większą niż zwykle ich utratę podczas czesania czy też mycia. Takie objawy może sygnalizować schorzenie, które wymaga leczenia.

Zobacz wideo Jak zapleść włosy bez gumki?

Jakiej witaminy brakuje, gdy wypadają włosy? Włącz te składniki do diety, aby je wzmocnić

Ludzie zazwyczaj tracą od 50 do 100 włosów dziennie. Zwykle nie jest to zauważalne, ponieważ w tym samym czasie rosną nowe włosy. Wypadanie włosów występuje, gdy nowe włosy nie zastępują włosów, które wypadły. Może być to spowodowane wieloma czynnikami, w tym m.in. dietą. O ile przyczyna nie jest medyczna lub genetyczna, możliwe jest nadanie włosom wrodzonej siły potrzebnej do kontrolowania ich rozwoju. Kosmyki będą mocne od nasady i pozostaną takie, dzięki składnikom odżywczym. Oto kilka rzeczy, które możesz zacząć dodawać do swojej diety:

  1. Jajka są doskonałym źródłem białka i biotyny, które wzmacniają włosy.
  2. Marchewka jest nie tylko przeznaczona dla oczu, ale jest również doskonałym źródłem witaminy A, której potrzebują twoje włosy.
  3. Owies jest nie tylko doskonałym źródłem błonnika, ale mają również wysokie stężenie niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk i kwasy tłuszczowe omega-6.
  4. Jeśli twoje włosy są przerzedzone, suche lub przebarwione, przyczyną może być niedobór żelaza. Powinieneś spożywać suszone śliwki, ponieważ są one jego doskonałym źródłem.
  5. Słodkie ziemniaki mają kluczowe znaczenie dla wchłaniania witaminy A, ponieważ są bogate w beta-karoten.
  6. Wapń jest niezwykle niezbędnym minerałem dla wzrostu włosów, ponieważ ma dwa źródła białka, serwatkę i kazeinę. Dodaj jogurt lub twaróg do swojej listy przekąsek.
  7. Witamina E wspomaga wzrost i siłę włosów. Awokado, jest doskonałym źródłem witaminy E.
  8. Jeden z najskuteczniejszych pokarmów, który zapobiega wypadaniu włosów, nasiona są pełne witaminy E, cynku i selenu. W rzeczywistości garść nasion słonecznika stanowi około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
  9. Jedno z najbogatszych roślinnych źródeł białka, fasola jest bogata w cynk, żelazo, biotynę i kwas foliowy.
  10. Czerwone mięso jest niezwykle bogate w żelazo, dzięki czemu czerwone krwinki skutecznie dostarczają tlen do wszystkich części ciała, w tym do mieszków włosowych.

Dlaczego wypadają włosy? Lepiej unikaj tych błędów

Istnieje lista rzeczy, których nie powinno się robić, aby nie narażać swoich włosów na nadmierne wypadanie. Przede wszystkim unikaj inwazyjnych zabiegów na włosy, takich jak mocna stylizacja, farbowanie i rozjaśnianie. Również fryzury, takie jak ciasne kucyki, bardzo mocne sploty lub warkocze mogą wpływać na ich kondycję. Nadwyrężają kosmyki, niszczą ich strukturę oraz niekorzystnie oddziałując na stan mieszków włosowych i cebulek. Zadbaj też o utrzymanie zdrowej skóry głowy, regularnie ją myjąc.

Więcej o: