Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Insulinooporność to nie choroba, a zaburzenie metaboliczne, które obniża wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Często zmagają się z nim osoby z predyspozycjami genetycznymi, u których dodatkowo pojawia się niezdrowa dieta i niska aktywność fizyczna. Insulinooporność zwiększa ryzyko stanu przedcukrzycowego i cukrzycy poprzez utrzymywanie wysokiego poziomu cukru we krwi. Dlatego warto unikać niektórych produktów w codziennej diecie, które powodują gwałtowne skoki insuliny. Przede wszystkim należy skontaktować się jednak z lekarzem lub dietetykiem, który odpowiednio nas zdiagnozuje i poprowadzi.
Wybierając odpowiednie produkty spożywcze, możesz zmniejszyć oporność na insulinę i pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Żywność, która szybko zwiększa poziom cukru we krwi, określana jest jako żywność o wysokim indeksie glikemicznym lub pokarmach o wysokim IG. Indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. Produkty posiadające powyżej 70 są uznawane za te o wysokim IG, pomiędzy 55 a 70 to produkty ze średnim indeksem glikemicznym, zaś mające mniej niż 50 to produkty z niskim indeksem glikemicznym.
Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym możemy zaliczyć np.:
Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) stwierdziło, że nie ma uniwersalnej diety do kontrolowania oporności na insulinę. Zamiast tego zaleca, spersonalizowane odżywianie. Opublikowali również kilka ogólnych wytycznych dla osób z insulinoopornością:
Spożywanie zbilansowanej diety składającej się z produktów wymienionych poniżej może pomóc w kontrolowaniu masy ciała i zmniejszeniu ryzyka insulinooporności. Te pokarmy uwalniają energię powoli i mogą utrzymywać uczucie sytości, na dłużej. Porozmawiaj również ze swoim lekarzem lub dietetykiem o tym, czy jaką dietę zalecają w celu opanowania insulinooporności.