Dieta przy insulinooporności. Czego nie jeść? Po tych produktach najszybciej wzrasta poziom glukozy

Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny unikać niektórych produktów, aby zminimalizować ryzyko skoków insuliny we krwi. O jakich pokarmach mowa? Przedstawiamy kilka z nich.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Insulinooporność to nie choroba, a zaburzenie metaboliczne, które obniża wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Często zmagają się z nim osoby z predyspozycjami genetycznymi, u których dodatkowo pojawia się niezdrowa dieta i niska aktywność fizyczna. Insulinooporność zwiększa ryzyko stanu przedcukrzycowego i cukrzycy poprzez utrzymywanie wysokiego poziomu cukru we krwi. Dlatego warto unikać niektórych produktów w codziennej diecie, które powodują gwałtowne skoki insuliny. Przede wszystkim należy skontaktować się jednak z lekarzem lub dietetykiem, który odpowiednio nas zdiagnozuje i poprowadzi. 

Zobacz wideo Maryla Rodowicz zarzeka się, że zna wszystkie diety świata, ale z żadnej nie jest zadowolona

Zdjęcie ilustracyjne Zakochał się w dziewczynie z internetu. Gest 14-latka poruszył Polskę

Dieta przy Insulinooporności. Czego nie jeść i na co zwracać uwagę?

Wybierając odpowiednie produkty spożywcze, możesz zmniejszyć oporność na insulinę i pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Żywność, która szybko zwiększa poziom cukru we krwi, określana jest jako żywność o wysokim indeksie glikemicznym lub pokarmach o wysokim IG. Indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. Produkty posiadające powyżej 70 są uznawane za te o wysokim IG, pomiędzy 55 a 70 to produkty ze średnim indeksem glikemicznym, zaś mające mniej niż 50 to produkty z niskim indeksem glikemicznym.

Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym możemy zaliczyć np.: 

  • daktyle suszone,
  • chleb pszenny, 
  • arbuza, 
  • dojrzałe banany, 
  • gotowaną dynię, 
  • płatki kukurydziane, 
  • mąkę ziemniaczaną, 
  • ryż biały.

Międzynarodowy dzień pizzy 2023. Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę? Dodaj jeden sekretny składnik. Ciasto na pizzę będzie cienkie i pyszne

Co jeść na diecie insulinoopornej? Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca te produkty

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) stwierdziło, że nie ma uniwersalnej diety do kontrolowania oporności na insulinę. Zamiast tego zaleca, spersonalizowane odżywianie. Opublikowali również kilka ogólnych wytycznych dla osób z insulinoopornością:

  • Zwiększyć spożycie błonnika, jedząc więcej produktów pełnoziarnistych.
  • Jedz żywność, która dostarcza wielonienasyconych lub "dobrych" tłuszczów.
  • Skup się na warzywach nieskrobiowych. Mniej ziemniaków, więcej zielonych warzyw liściastych.
  • Wybieraj pełnowartościową żywność zamiast przetworzonej lub śmieciowej żywności.

Spożywanie zbilansowanej diety składającej się z produktów wymienionych poniżej może pomóc w kontrolowaniu masy ciała i zmniejszeniu ryzyka insulinooporności. Te pokarmy uwalniają energię powoli i mogą utrzymywać uczucie sytości, na dłużej. Porozmawiaj również ze swoim lekarzem lub dietetykiem o tym, czy jaką dietę zalecają w celu opanowania insulinooporności.

  • warzywa nieskrobiowe np. jarmuż, kapusta, szpinak, kalafior, brukselka, brokuły, pomidory, szparagi, zielone fasolki, marchew i paprykę,
  • owoce np. pomarańcze, melony, winogrona, jabłka, jagody oraz truskawki,
  • chude białko i drób,
  • produkty pełnoziarniste np. owies, pszenicę, mąkę kukurydzianą, jęczmień, brązowy ryż, komosę ryżową, bulgur,
  • niskotłuszczowy nabiał np. mleko, jogurt, kefir, maślanka czy chudy biały ser.
  • fasola i rośliny strączkowe np. czarną fasolę, ciecierzycę i zieloną soczewicę,
  • orzechy i nasiona,
  • tłuste ryby zimnowodne np. pstrąg, makrela, tuńczyk, śledź i sardynki.
Więcej o: