Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Banany mają wiele zalet. Przede wszystkim są lekkostrawne i stanowią źródło potasu w diecie. Są słodkie i sycące, a ich delikatny miąższ jest łagodny dla żołądka. Oprócz tego zawierają w sobie tryptofan, który jest związany z wytwarzaniem w organizmie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli codziennie będziesz jeść jednego banana, szybko zauważysz ich korzystny wpływ. Pamiętaj jednak, by w razie problemów zdrowotnych zwrócić się do lekarza, jedzenie owoców nie zastąpi bowiem profesjonalnej porady od specjalisty.
Systematyczne jedzenie bananów chroni twój układ krążenia. Są one źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Banan zawiera w sobie witaminę B6 i mangan, które wspomagają metabolizm i hamują łaknienie. Niedojrzałe banany pomagają też w sytuacji, gdy po posiłku męczy cię zgaga. Zawierają mikroelementy, które neutralizują działanie kwasów żołądkowych. Jeśli nie możesz spać, wypij koktajl z banana i szklanki mleka. Napój pomoże ci zasnąć i zapewni zdrowy i mocny sen. - Średniej wielkości owoc banana zawiera tyle samo magnezu, co pół szklanki orzechów. Magnez bierze udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację - podkreśla dietetyk Wiktoria Kłos z portalu sports-med.pl.
Zauważyłaś czarne plamy na bananie? Nie wyrzucaj go. To właśnie wtedy jest najlepszy w smaku i ma najwięcej wartości. W skład banana wchodzi także witamina A, D i E. Warto go jeść jako drugie śniadanie czy przekąskę między posiłkami. Chwilowy brak energii może się zdarzyć każdemu, dlatego zawsze warto mieć przy sobie jednego banana, który od razu postawi cię na nogi. Jeden średni banan ma ok. 90 kcal. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie powinny go jeść osoby zmagające się z cukrzycą. Ma jednak dużą zawartość błonnika, więc doskonale sprawdzi się w menu osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Oczywiście same banany nie pomogą w utracie wagi, gdyż istotny jest ujemny bilans kaloryczny.