Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nasz organizm różnie reaguje na różne rodzaje pokarmów, co może mieć wpływ na trawienie, masę ciała i sen. Ponadto jedzenie potrzebuje czasu na strawienie w nocy. Dlatego to, co uwzględnisz w swoim ostatnim posiłku, czyli kolacji, ma znaczenie.
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i dlatego powinno być bardzo pożywne. Jednak kolacji, nie poświęca się, zbytniej uwagi. Nie należy jednak ignorować posiłku spożywanego tuż przed snem, ponieważ jedzenie niektórych pokarmów w nocy może powodować problemy zdrowotne, w tym zgagę, problemy z gazami, zaburzenia snu, przybieranie na wadze itp. Warto też zwrócić uwagę na czas. Dietetycy, jak podaje Forklift and Palate zalecają, aby kolację zjeść około czterech do pięciu godzin po zjedzeniu obiadu. Najlepiej między 17:00 a 18:00, gdyż jest to ostatnia godzina przyspieszonego tempa metabolizmu organizmu. Im dłużej dajesz organizmowi czas między ostatnim posiłkiem a snem, tym lepiej.
W przypadku doboru produktów składających się na naszą kolację powinniśmy zwrócić uwagę na ich lekkostrawność. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być jednak sycący i bogaty w składniki odżywcze. Najlepszym wyborem będzie więc pieczywo pełnoziarniste, chudy nabiał oraz mięso, a także warzywa o niskiej zawartości błonnika. Nie powinniśmy zapominać również o produktach, które nie powinny znaleźć się na naszym talerzu. Oto kilka pokarmów z wysoką zawartością tłuszczu i cukrów, których zjedzenie przed snem będzie wiązało się negatywnymi konsekwencjami dla organizmu.