Częstymi czynnikami powodującymi pękanie pięt są otyłość, źle dobrane buty, długotrwałe stanie, sucha skóra oraz brak odpowiedniej pielęgnacji i higieny. To uciążliwy, a także nieestetyczny problem, który czasami może prowadzić do poważniejszych stanów, jeśli nie jest leczony. Nie ignoruj więc suchej i popękanej skóry wokół pięt. Jeśli domowe sposoby nie pomogą, porozmawiaj z lekarzem o innych opcjach leczenia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Większość przypadków pękających pięt można leczyć w domu, mocząc stopy, a następnie nawilżając je co najmniej dwa razy dziennie. Wybieraj gęste kremy, które zawierają środki zmiękczające skórę takie jak: mocznik, kwas salicylowy, alfa-hydroksykwas czy kwas mlekowy. Możesz poprawić kondycję swojej skóry na stopach, wykonując następujące czynności z użyciem produktu z szafki kuchennej, a konkretniej płatków owsianych. Produkt ten zawiera właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą zmiękczyć skórę i pomóc w szybkim gojeniu się ran i skaleczeń.
Zabieg powtarzaj co dwa dni, aż zauważysz widoczne rezultaty. Nie tylko wyeliminujesz brud i zanieczyszczenia, ale także zmiękczysz martwy naskórek i sprawisz, że skóra stanie się gładka i pozbawiona pęknięć.
Kuchnia to skarbnica składników o właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych, które mogą wyleczyć wiele codziennych problemów — w tym pękające pięty. Sposobem na uzyskanie pięknych stóp będzie użycie mąki ryżowej, miodu i octu. Mąka ryżowa działa jak naturalny środek służący do usuwania zrogowaciałego naskórka, który pomaga również odżywić skórę. Zmieszany z miodem, naturalnym środkiem antyseptycznym, który leczy popękane stopy oraz octem, który jest łagodnym kwasem, nawilżającym suchą skórę, ułatwiając jej złuszczanie, tworzy mieszankę idealną na pękające pięty. Potrzebujesz: 2 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżeczkę miodu oraz 5-6 kropli octu.