Wiesiołek to roślina, która rośnie w całej Europie i części Azji i pochodzi z Ameryki Północnej oraz Południowej. Od wieków był wykorzystywany jako roślina lecznicza o wszechstronnym zastosowaniu. Zawiera żółte kwiaty, które otwierają się o zachodzie słońca i zamykają w ciągu dnia. Spożywanie oleju z wiesiołka, może być pomocne w wygładzeniu skóry oraz poprawie jej elastyczności, nawilżenia, jędrności, odporności na zmęczenie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Olej z wiesiołka jest bogaty w związki prozdrowotne, takie jak polifenole i kwasy tłuszczowe omega-6, kwas gamma-linolenowy i kwas linolowy. Te dwa kwasy pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu, wielu tkanek organizmu. Mają również właściwości przeciwzapalne, dlatego suplementacja olejem z wiesiołka może być pomocna w łagodzeniu objawów związanych ze stanami zapalnymi, takimi jak egzema. Korzyści z oleju z wiesiołka i jak wpływa na organizm:
Zimnotłoczony olej z wiesiołka w płynie zawiera prawdziwy skarb. W przypadku osób dorosłych, aby zaobserwować pożądane efekty, wystarczy spożywanie, jednej, do dwóch łyżek w ciągu dnia, najlepiej na czczo. Olej z wiesiołka można także włączyć do diety, stosując jako dodatek do dań. Ważne jednak, aby nie stosować do dań gorących oraz smażenia, gdyż poddany, obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości. Pamiętaj jednak, że przed zażyciem wiesiołka skonsultuj się z lekarzem, jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub przyjmujesz leki rozrzedzające krew, leki na ciśnienie krwi lub leki przeciwdepresyjne.