Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Piękne i zdrowe włosy to nie tylko kwestia pielęgnacji. Nawet najlepsze zabiegi nie będą w stanie zadbać o fryzurę, jeśli nie podeprzesz jej zbilansowaną dietą. Niedobór składników odżywczych ma fatalny wpływ na kondycję kosmyków. Której witaminy brakuje, gdy wypadają włosy i jak ją uzupełnić?
Wypadanie włosów to kompletnie naturalny proces. Zwykle możemy tracić nawet do 100 dziennie. Problem zaczyna się, gdy nadmiar wypadających pasemek nie jest uzupełniany nowymi. W takich przypadkach najczęściej winna jest nieodpowiednia dieta i niedobór poszczególnych witamin. Które składniki najbardziej wpływają na zdrowie włosów?
Witaminy, które w największym stopniu odpowiadają za zdrowe i bujne włosy to:
Szczególnie ważnym dla włosów składnikiem jadłospisu jest zielenina liściasta. Należy do nich m.in. szpinak, roszponka, kapusta, czy sałata. Warzywa są nie tylko bogate w żelazo, ale i witaminę C, która również wpływa pozytywnie na kondycję włosów. Kolejnym produktem, w którym znajdziemy wiele składników odpowiadających za zdrowe włosy, jest mięso, a zwłaszcza wołowina. Produkty tego typu są bogate w biotynę, żelazo i cynk. Co więcej, dostarczają organizmowi białko i tłuszcze, niezbędne w zbilansowanej diecie. Dla osób preferujących dietę wegetariańską dobrymi zamiennikami mięsa są tofu, soczewica, fasola i groch.