Skorupka jajka to twarda, zewnętrzna powłoka jaja. Składa się głównie z węglanu wapnia, powszechnej formy wapnia. Reszta to białko i inne minerały. Wapń jest niezbędnym minerałem, który występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w produktach mlecznych. Przygotowując w kuchni potrawy z jajek, często nie zdając sobie sprawy z właściwości ich skorupek, wyrzucając je do śmieci. Tymczasem możemy z nich zrobić pożytek, tym samym ułatwiając wiele codziennych czynności.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W dobie recyklingu skorupki jaj, czyli doskonałe źródło wapnia i minerałów można ponownie wykorzystać na wiele sposobów, które nie przychodzą od razu do głowy. Jednym z nich jest zastosowanie w pielęgnacji podrażnionej skóry, a także w celu wzmocnienia paznokci. Skorupkę po jajku zmiel najlepiej w blenderze, a następnie:
Zanim wyrzucisz skorupki po jajkach, przyjrzyj się sposobom ich ponownego wykorzystania, bowiem posiadają one idealną konsystencję do usuwania mazi i brudu z trudnych do czyszczenia garnków czy patelni. Po prostu zmiażdż je, dodaj do wody z mydłem i zacznij szorować. Skorupki jaj pomogą i tym samym ułatwią tę, często uporczywą czynność.