Szukając naturalnych rozwiązań, również w przypadku pielęgnacji włosów nie trzeba szukać daleko. Wiele tanich i wszechstronnych produktów znajdziesz w szafce kuchennej. Jednym z nich jest ocet jabłkowy, który jest wytwarzany ze sfermentowanych jabłek. Podczas tego procesu bakterie i drożdże są wprowadzane do płynu, powodując, że cukry z soku zamieniają się w alkohol, a następnie w ocet. Czy warto, aby był częścią rutynowej pielęgnacji włosów? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zdrowe włosy powinny mieć odczyn lekko kwaśny. Jednak naturalna kwasowość może zostać osłabiona czy to poprzez nakładanie ostrych produktów, usuwanie koloru, stosowanie zabiegów chemicznych, a nawet narażenie na zanieczyszczenia w środowisku. Aby pasma były jak najzdrowsze, potrzebujesz również zdrowej skóry głowy, wolnej od gromadzenia się martwych komórek skóry lub substancji chemicznych. Pomocny będzie ocet jabłkowy. Produkt ten działa na prawie każdy rodzaj i teksturę włosów. Ze względu na właściwości wygładzające i zapobiegające puszeniu się włosów jest jednak szczególnie lubiany przez osoby o grubych, kręconych kosmykach.
Ocet jabłkowy może być stosowany jako środek oczyszczający w dni bez szamponu w celu odświeżenia i zrównoważenia skóry głowy lub stosowany raz w tygodniu w celu wyeliminowania swędzącej lub przetłuszczającej się skóry głowy. Pamiętaj, aby nie nakładać go bezpośrednio na włosy, gdyż może podrażniać, a nawet prowadzić do łagodnych oparzeń. Jeśli masz ograniczony budżet, stworzenie własnej płukanki DIY na bazie octu jabłkowego może być bardziej opłacalną opcją.