Zwarzony, ciastkujący się podkład to popularny problem, który występuje od razu po nałożeniu produktu na twarz. Podkład zbiera się w zakamarkach, wchodzi w pory, podkreśla suche skórki i od razu po aplikacji wygląda, jakby został nałożony wiele godzin wcześniej. Istnieje jednak sprytny trik, który szybko rozwiąże problem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Użytkowniczka TikToka z profilu @martyna.peachee podzieliła się sprytnym trikiem na to, by podkład zawsze wyglądał idealnie i gładko bez podkreślania suchych skórek. Okazuje się, że produkt może warzyć się na skórze, która nie jest odpowiednio nawilżona. Martyna zdradziła więc swoją technikę nakładania podkładu, która sprawia, że produkt wygląda idealnie. Wystarczy do porcji produktu dodać odrobinę sprawdzonego i dobrze nawilżającego kremu. Zmieszaj składniki na dłoni, wklep je gąbeczką do makijażu i gotowe. W sekcji komentarzy możemy przeczytać wiele opinii na temat tego triku. Niektórzy przyznają, że stosują go od dawna.
O właśnie mam to samo. Dzięki, już dziś to wypróbuję.
No i kocham Cię kobieto!
Dobrze wiedzieć, proszę więcej podpowiedzi!
Moja ciotka mnie tego nauczyła x lat temu. Całe życie tak się malowała, cera ideolo.
Jeśli masz problem z ciastkującym się podkładem, warto zadbać nie tylko o doskonałe nawilżenie cery. Kluczem do sukcesu jest również wygładzenie skóry, by uniknąć zakamarków, w którym podkład mógłby się zebrać i rozwarstwić. Przede wszystkim dobrze jest pamiętać o regularnym stosowaniu peelingu do twarzy. Należy wykorzystywać go raz na 7-10 dni w zależności od potrzeb, a szybko zauważysz różnicę w wyglądzie makijażu. Jeśli dodasz do tego technikę z mieszaniem podkładu wraz z kremem, od razu zapomnisz o problemie i twój makijaż zawsze będzie wyglądał świeżo.
Domowy peeling możesz wykonać samodzielnie, łącząc jabłko starte na drobnych oczkach wraz z odrobiną octu jabłkowego. Produkt zaaplikuj na oczyszczoną i suchą skórę i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie zmyj peeling z twarzy, nawilż cerę ulubionym kremem i gotowe. Pamiętaj jednak, żeby przed pierwszym użyciem wykonać próbę uczuleniową.