Moczenie stóp to sprawdzony sposób na wygładzenie i zmiękczenie skóry stóp, ale nie każdy wie, że jeśli dodamy do ciepłej wody jeden składnik, efekt będzie znacznie lepszy. Podpowiadamy, jak w domowym zaciszu zadbać o swoje stopy i sprawić, żeby były gładkie jak u niemowlaka.
Skóra na piętach jest grubsza niż na reszcie ciała i właśnie z tego powodu w tym miejscu najczęściej dochodzi do rogowacenia i twardnienia naskórka. Najczęstszymi przyczynami takiego stanu rzeczy jest niewłaściwa i nieregularna pielęgnacja stóp, choroby tarczycy, atopowe zapalenie skóry, a także zaburzenia krążenia. Pamiętajmy, że jeśli od dłuższego czasu borykamy się z suchymi i pękającymi piętami, a domowe sposoby nie przynoszą efektu, powinnyśmy udać się do specjalisty.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zazwyczaj, aby pozbyć się zrogowaciałego naskórka, sięgamy po twarde pumeksy lub tarki. Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ jeśli zetrzemy skórę zbyt głęboko, możemy nasilić problem. Jeśli twoje pięty są popękane i twarde, wypróbuj domowy sposób z użyciem proszku do pieczenia. Pomysł wydaje się oryginalny, ale naprawdę działa. Niepozorny proszek świetnie zmiękcza skórę i usuwa zrogowacenia. Wystarczy, że wlejesz do miski ciepłą wodę i dodasz dwie łyżeczki proszku. Mocz stopy przez przynajmniej 15 minut, a następnie delikatnie zetrzyj naskórek miękkim pumeksem. Po zabiegu nałóż na stopy krem nawilżający.