Macelignan to najważniejszy składnik kremów i olejków których zadaniem jest zwiększenie objętości biustu. Macelignan pobudzając skórę do wytwarzania tkanki tłuszczowej, sprawdza się również jak wypełniacz zmarszczek. To składnik, który można znaleźć w kremach przeznaczonych do cery dojrzałej, a także w kosmetykach do dłoni, które wraz z wiekiem są szczególnie dotknięte utratą tkanki tłuszczowej. Macelignan to aktywny składnik surowca pozyskiwany z muszkatołowca korzennego. Ma stała konsystencję, rozpuszcza się w tłuszczach, jest polifenolem.
Macelignan to związek polifenolowy który m.in.: przyspiesza dojrzewanie komórek tłuszczowych. Aktywuje receptory PPAR (Peroxisome Proliferator-Activated Receptor), które są ważnym regulatorem rozwoju komórek tłuszczowych. Według badań laboratoryjnych bez udziału tych receptorów niemożliwe jest powstanie komórek tłuszczowych. Aktywowanie tych receptorów łączy się ze zwiększaniem objętości tkanki tłuszczowej np. w okolicach biustu czy na dłoniach i wokół oczu, gdzie najszybciej tworzą się zmarszczki. Inne właściwości wyciągu z muszkatołowca to działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Składnik ten jest najczęściej rozpuszczany w olejku, np. migdałowym lub w oleju makadamia. W tej postaci jest zabezpieczony przed utlenieniem. Olejek dodatkowo wygładza i natłuszcza skórę.
Tkanka tłuszczowa to jeden z ważniejszych elementów strukturalnych piersi. Struktura biustu zmienia się w zależności od etapu życia kobiety, jednak zachowuje pewne stałe, podstawowe cechy i struktury, które składają się na fizjologię i wygląd piersi. Wielkość i kształt biustu jest przede wszystkim zależny od genów, diet odchudzających, ćwiczeń, ciąż, karmienia piersią. Żaden kosmetyk niestety nie sprawi, że rozmiar biustu widocznie się zmieni. Można jednak za pomocą kosmetyków poprawić jędrność piersi i w tym celu olejki z wyciągiem z muszkatołowca mogą okazać się pomocne.