Dieta antycellulitowa powinna opierać się na produktach niskokalorycznych, lekkostrawnych, bogatych w błonnik, bo właśnie takie pobudzają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Co jeść?
- Wybieraj produkty lekkostrawne, np. ryby, białe mięso, chude sery, ryż. Przyspieszają tempo przemiany materii
- Codziennie wypijaj przynajmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej o niskiej zawartości sodu. To ważne, by wypłukać z organizmu jak najwięcej toksyn
- Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym ciemnym chlebem
- Zadbaj o bogate źródła potasu (pomidory, ziemniaki, botwina, sałata), który działa przeciwobrzękowo
- Nie każdy tłuszcz jest zły, w swojej diecie postaw na oliwę z oliwek lub pestek winogron, ryby oraz miękkie margaryny bogate w kwasy tłuszczowe
- Jedz potrawy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu
Czego unikać?
- Fast foodów i produktów przetworzonych. Powodują one problemy z krążeniem i zatrzymanie toksyn w komórkach
- Słodyczy, cukru, białego pieczywa, spowalniają przemianę materii i przyspieszają odkładanie się tłuszczu
- Kawy i soli sprzyjają zatrzymywaniu płynów w organizmie, co spowalnia wydalanie toksyn z organizmu