Ptysie nadziewane boczniakami

24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni), masło do wysmarowania blachy. Nadzienie: 50 dag boczniaków, 2 posiekane cebule, 10 dag szynki lub ogonówki, 10 dag startego sera gouda, łyżka masła, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki śmietany 30-proc., pieprz, sól

Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką i wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.