Zupa koperkowa

2,5 l wywaru z kości i warzyw, 3 pęczki koperku, 3 marchewki, 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wrzątku, 3 jabłka, 3 łyżki startego chrzanu, 3/4 l śmietany, 2 łyżki mąki, sól, pieprz

Koperek płuczemy i drobno siekamy. Obrane marchewki zalewamy szklanką wrzątku i szklanką mleka. Gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki. Obrane jabłka ścieramy na grubej tarce. Łączymy wywar z kości i warzyw, jabłka, marchewkę, koperek, chrzan i śmietanę wymieszaną z mąką. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z maleńkimi kluskami, ugotowanymi osobno - np. "gwiazdkami".

Zobacz wideo
Więcej o: