Jak wybrać skuteczną dietę dla siebie?

Francuscy dietetycy, których książki sprzedają się jak świeże bułeczki - Jean-Michel Cohen i Pierre Dukan, toczą ostrą walkę na słowa i... diety. O tym, kto może mieć rację, musiał rozstrzygać sąd. Skąd przed rozpoczęciem diety mamy wiedzieć, czy jest ona bezpieczna dla zdrowia, jeśli spierają się o to nawet dietetycy i środowiska naukowe?

Kiedy dietetyk Jean-Michel Cohen skrytykował dietę Dukana, został oskarżony o zniesławienie, a cała wymiana zdań przeniosła się do sądu. Oprócz batalii dotyczącej zniesławienia, zaczęto także dyskutować na temat szkodliwości diety białkowej i jej wpływu na stan zdrowia. Cohen zarzucał diecie Dukana, że wyniszcza układ pokarmowy, podnosi poziom cholesterolu we krwi, a nawet powoduje raka piersi. Sąd nie był oczywiście w stanie przyznać racji żadnemu z nich, orzekł jedynie, że zniesławienia nie było.

Większość lekarzy i specjalistów nie zaleca stosowania diety białkowej, ponieważ nie jest ona dla ludzi naturalnym sposobem odżywiania i może nieść ze sobą poważne zdrowotne konsekwencje. Zwolennicy diety, którzy dzięki niej w końcu pozbyli się zbędnych kilogramów, nie chcą dostrzegać możliwych konsekwencji, ale lekarze są zwykle jednomyślni: dieta oparta na spożywaniu białka może powodować zagrożenie dla układu krwionośnego, nerek wątroby, kości, a nawet dla życia - kwasica ketonowa, która jest następstwem spożywania dużej ilości białka, jest uznawana za stan zagrażający zdrowiu i życiu. To, co jednym z nas pomaga, innym może szkodzić. Skoro środowiska naukowe mają problem z ustaleniem, które diety są bezpieczne i najskuteczniejsze, jak wybierać dietę, żeby sobie nie zaszkodzić?

1. Przyjrzyj się swoim nawykom żywieniowym

Jak myślisz, co najbardziej przeszkadza ci schudnąć? Miłość do słodyczy, a może jedzenie nocą? Idealna dieta powinna być tak skonstruowana, żeby rozwiązać najbardziej oczywisty problem. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy, dieta powinna zawierać węglowodany złożone, owoce i inne małe "przyjemności", które odciągną twoją uwagę od czekoladek i ciastek. Niezbędne jest także wprowadzenie do diety większej ilości źródeł chromu. Gdzie znajdziesz chrom? W produktach pełnoziarnistych, zarodkach ziaren zbóż, drożdżach i mięsie, zwłaszcza w podrobach. Jeżeli budzisz się w nocy, żeby coś zjeść lub nie możesz zasnąć dopóki się nie najesz przed snem, dietę trzeba skonstruować tak, żeby węglowodany jeść rano, a w miarę upływu czasu ustępować muszą one produktom białkowym. Ważne jest także spożywanie produktów zawierający tryptofan: ziarna, orzechy, naturalne kakao, sery. Przechodząc na dietę najpierw określ jej cel. To oczywiste, że chcesz schudnąć, ale warto zastanowić się także nad tym, dlaczego do tej pory się nie udało i wybrać taki sposób modyfikacji jadłospisu, który rozwiąże najbardziej oczywiste problemy.

2. Nie ufaj dietom, które drastycznie ograniczają ilość spożywanych składników pokarmowych

Żadna monodieta nie jest dobrym sposobem odżywiania. Odpowiedni sposób odżywiania można rozpoznać po tym, że stosując się do jego zaleceń przez kilka miesięcy czy lat, nie stracisz zdrowia. Organizm człowieka przyzwyczajony jest do spożywania posiłków, które składają się zarówno z węglowodanów, białek, jak i tłuszczów. Każdy z tych składników pełni inną, ważną funkcję w ciele. Nie można ich eliminować z diety na dłuższy czas!

3. Nie stosuj diet cud

5 kg w tydzień, 10 kg w miesiąc, 3 kg mniej w weekend? To oczywiście bzdury. Żeby stracić 1 kg tłuszczu, musisz doprowadzić do sytuacji, kiedy spalisz o 7000 kcal więcej niż zjesz. Jeśli twoje zapotrzebowanie kaloryczne to 2000 kcal to nawet nie jedząc nic przez 3 dni nie schudniesz więcej niż niecały kilogram. Jednak organizm, który jest głodzony, potrafi włączyć doskonałe mechanizmy obronne. Stosując głodówki, diety oparte jedynie na płynach, diety drastycznie niskokaloryczne możesz znacząco obniżyć tempo przemiany materii. Coraz trudniej będzie ci schudnąć a efekt jo-jo po każdej kolejnej diecie będzie bardziej widoczny.

4. Nie ufaj dietom w proszku

Suplementy diety i produkty, które kupujemy pod postacią proszku zawsze stanowią zagadkę: nigdy do końca nie wiemy, co jest w środku. Zamiast inwestować w magiczne mikstury, postaraj się raczej kupować jak najprostsze i najmniej przetworzone surowce i przygotowywać z nich posiłki, które będą zawierać dużo warzyw, najlepiej surowych lub ugotowanych na półtwardo. Pamiętaj, że najlepsze i najzdrowsze jedzenie to takie, które można dokładnie zidentyfikować na talerzu. Nie jadaj niczego, co wygląda tajemniczo i w zasadzie nie umiesz powiedzieć, z czego mogło zostać zrobione.

5. Kieruj się rozsądkiem i intuicją

Jeśli podczas diety widzisz, że coś niedobrego dzieje się z ciałem, źle się czujesz, tracisz apetyt, lub wręcz przeciwnie - bez przerwy odczuwasz głód, postaraj się znaleźć przyczynę. Nie musisz przerywać diety i wracać do dawnych nawyków, jednak powinieneś od niej odstąpić i skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Jeżeli nie możesz znaleźć żadnej diety, która pozwala ci schudnąć i czuć się dobrze, możesz zastosować najprostszą metodę: jeść dużo mniej niż zwykle i postawić na bardzo dużą ilość wysiłku fizycznego.

Wróć szczuplejsza z wakacji! Wykorzystaj koniec lata i schudnij.

Więcej o: