Grejpfrut zawiera bardzo duże ilości witaminy C oraz pektynę. Odpowiadają one za obniżanie złego cholesterolu zawartego ze krwi. Są to owoce niskokaloryczne i niskotłuszczowe, a zawarta w nich woda wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu. Swego czasu bardzo popularna, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych - była dieta grejpfrutowa (znana i stosowana po dziś dzień). W latach 30. nazywaną ją nawet dietą Hollywood. Jest zaliczana do szybkich sposobów odchudzania, zatem nie spełnia swej roli w wystarczający sposób. Zasady diety grepfrutowej są proste - poza grejpfrutem, bazuje na jajkach, rybach, mięsie, warzywach, chudym mleku, soku pomidorowym oraz kawie i herbacie. Do każdego z posiłków dodajemy połówkę grejpfruta lub pół szklanki soku bez cukru. Mniej rygorystyczne, odmiany diety mają też w jadłospisie inne owoce i produkty zbożowe pełnoziarniste. Dzienny jadłospis dostarcza średnio 800 -1000 kcal. Wprawdzie bardzo niska kaloryczność jadłospisów diety grejpfrutowej wpływa na redukcję masy ciała (w założeniach 14 dni - 4, do 5 kilogramów mniej), jednak z drugiej strony, tak jak w dietach tego typu zwykle bywa - zbyt mała ilość przyjmowanych kalorii, powoduje, że organizm przestawia się na oszczędne wydatkowanie energii, co z kolei prowadzi do spowolnienia metabolizmu. Wiele osób skarży się na zawroty głowy i problemy z żołądkiem. Poza tym po zakończeniu diety, spotkamy się z dużym prawdopodobieństwem pojawienia się efektu jo-jo.
Oferta partnera: Kup dietę i schudnij do Sylwestra!
Rezultaty specjalistycznej diety nie są zatem długotrwałe, jednak spożywać cytrusy warto, tym bardziej jeśli chcemy zmniejszyć swoją wagę. Jedzenie grejpfrutów dwa razy dziennie pomoże nam w tym trudnym zadaniu.
Nie tak dawno temu naukowcy odkryli kolejne dobroczynne właściwości tych owoców. Bardzo ważnym i wartym uwagi składnikiem stała się nargingenina, która silnie działa na wątrobę. Praca tego narządu na ogromny wpływ na procesy odchudzania (choć wciąż niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę). Nargingenina zapobiega przed odkładaniem przez wątrobę tłuszczu jednocześnie stymulując ją do jego rozkładu. Pełni ważną funkcję związaną z wrażliwością organizmu na insulinę (zmniejsza odporność na insulinę). Informacje mogą okazać się przydatne także dla cukrzyków, substancja stabilizuje bowiem poziom glukozy w organizmie. Zbyt duży poziom glukozy to główny problem osób borykających się z nadwagą. Niewykorzystana glukoza jest przez wątrobę zamieniana w tłuszcz. Im więcej ważymy, tym problemy z insuliną są poważniejsze. Liczne badania wykazują, że osoby tęgie (i chorzy na cukrzycę) są niezwykle mało wrażliwi na działanie insuliny. W efekcie wątroba zamiast przekształcać glukozę w energię, przekształca cukier w tkankę tłuszczową.
Z racji tego, że grejpfrut zawiera dużo wody, wiele osób wychodzi z mylnego założenia, że nie musi dodatkowo pić jej dużych ilości. Jednak jedząc duże ilości tych owoców, musimy pić jeszcze więcej, bo nawet 3 litry wody dziennie.
Grejpfruty są niskoenergetyczne. Mały owoc dostarczy nam około 100 kcal. Jednak oprócz swych niepodważalnych zalet w procesach odchudzania mają szereg innych ważnych zalet. Są źródłem witamin z grupy B i witaminy E. Zawarte w nim likopen i karotenoidy zapobiegają nowotworom. Kwas galakturonowy, wchodzący w skład rozpuszczalnych włókien miąższu grejpfrutów, wpływa korzystnie na istniejące zmiany miażdżycowe.
Jak widać - owoce nie mają magicznej mocy spalania tkanki tłuszczowej, jednak ich skuteczność w diecie odchudzającej jest udowodniona.