W sieci działa portal AskMen, w którym mężczyźni rozwiewają wszelkie wątpliwości dotyczące interesujących kwestii. Teraz na platformie The Huffington Post powstała zakładka Ask Healthy Living, w której internauci zadają pytania dotyczące zdrowia, a specjaliści zajmujący się różnymi działkami na nie odpowiadają. Oto niektóre z nich, które wydały nam się szczególnie bliskie i ciekawe.
Fot. Shutterstock
To pytanie zadała 30-letnia Jessi z Nowego Jorku, ale do podobnych odczuć przyznaje się także udzielający odpowiedzi dr Timothy Garvey, członek Department of Nutrition Sciences na Uniwersytecie Alabama w Birmingham. Uczony przyznaje otwarcie, że naukowcy nie mają jednej, dobrej odpowiedzi na to pytanie. Jest jednak kilka teorii, ku którym się skłania. Jedna z nich mówi, że słabej jakości jedzenie, które zjedliśmy podczas posiłku tylko zapchało żołądek, nie dostarczając organizmowi produktów, które mógłby długo trawić, wysyłając mózgowi sygnały o sytości. W skład takiego posiłku może np. wchodzić wysoko przetworzona żywność, ciasta i słodycze, które mają wysoki indeks glikemiczny. Nie zaspokajają one jednak głodu, sprawiając, że szybko czujemy, że mamy pusty żołądek.
Zdaniem Carli Wolper z Obesity Research Center w St. Luke's, bycie na diecie spowalnia nasz metabolizm. Specjalistka sugeruje, żeby w takim wypadku zadziałać zupełnie niedietetycznie - nawet na dwa tygodnie robiąc sobie przerwę od diety. Inne powody zastoju w gubieniu kilogramów może mieć związek ze znudzeniem. Pod koniec diety pojawia się także psychologiczne zmęczenie reżimem dietetycznym - oraz coraz częste odpuszczanie sobie. W tym wypadku brak konsekwencji zatrzymuje proces gubienia kilogramów. Wolper radzi, żeby zastanowić się, czy dalsze chudnięcie ma sens - bo może tylko nam się wydaje, że do szczęścia brakuje dwóch kilogramów mniej, a organizm sugeruje, że już wystarczy.
Fot. Shutterstock
- Gdyby zachcianki odzwierciedlały nasze żywieniowe braki, wszyscy marzylibyśmy o jedzeniu warzyw i owoców - odpowiada na tak postawione pytanie Karen Ansel, dietetyk i doradca American Institute for Cancer Research. Zachcianki ograniczają się zazwyczaj do węglowodanów, tłustych przekąsek i słodyczy - które ze zdrowym odżywianiem nie mają wiele wspólnego. Ansel dodaje, że zachcianki należy rozpatrywać przez pryzmat naszych psychologicznych potrzeb i mogą mieć związek ze smutkiem, znudzeniem czy stresem, który pojawił się w naszym życiu. Z tego powodu często, zdaniem dietetyczki, sięgamy po ciasteczka, czekoladę, lody - jedzenie, które kojarzy się z dzieciństwem i szczęśliwymi wspomnieniami.
Lubisz nasze artykuły? Zostań fanem i kliknij tutaj.