Dieta makrobiotyczna - jak oczyścić organizm z toksyn

W ciągu 2 tygodni można stracić nawet 5 kg. Ale uwaga - nieprawidłowo przeprowadzona, może powodować anemię, zmęczenie, a także osłabienie organizmu.

Powstała ponad 100 lat temu, bo w 1911 roku. Jej autorem jest George Oshawa. Opiera się na starożytnej chińskiej medycynie. Według Oshawy żywność można podzielić na dwa pierwiastki; żeński - Yin, który odpręża, chłodzi i kieruje energię na zewnątrz. Drugi pierwiastek, męski Yang- wzmacnia, ogrzewa, przez co kierujemy energię do wewnątrz.

Właściwości yin/yang danego pokarmu, ustala się na podstawie takich właściwości jak: odczyn kwasowości, pikantność, to gdzie dany produkt rósł (teren podmokły, albo suchy), aromat czy konsystencja danego pokarmu. Jeżeli zrównoważymy obie siły, nie chorujemy i nie tyjemy.

Co jemy, a czego nie

50% pełnoziarnistego pieczywa, 25% sezonowych warzyw, 10% produktów białkowych, 5% owoców, 5% zup i 5% owoców morza. To podstawowe zasady żywieniowe. Dieta makrobiotyczna jest bogata w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne.

Makrobiotyka w założeniu zawiera mało tłuszczu, a dużo złożonych węglowodanów.

Możemy jeść wszystkie warzywa i owoce np. gruszki, jabłka, śliwki czy winogrona. Obieranie ze skórki jest zabronione, ale koniecznie trzeba ją myć. Jemy też nasiona dyni, słonecznika, roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), również ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień).

Natomiast nie wolno jeść mięsa, jaj, owoców tropikalnych ani przetworów mlecznych.

Ważnym elementem diety jest jedzenie kiszonek, którymi powinnyśmy kończyć każdy posiłek. Możemy je przygotować z kapusty, selera lub ogórków.

Kilka dodatkowych zasad

Chociaż składniki diety makrobiotycznej są proste, niezwykle ważnym elementem jest przygotowanie z nich posiłków. Najlepszą formą jest spożywanie żywności w stanie surowym. Aby w jak najmniejszym stopniu zmienić właściwości pożywienia, posiłek najlepiej przygotować w szybkowarze, natomiast warzywa jedynie zblanszować, czyli na kilka sekund wkładamy produkty do wrzątku, po czym schładzamy je w zimnej wodzie.

Ponieważ nasz mózg dopiero po około dwudziestu minutach otrzymuje sygnał o sytości, powinno się jeść wolno i dokładnie przeżuwać pokarmy. Po posiłku, nigdy w trakcie, pijemy tylko niegazowaną wodę. Natomiast kolację jemy nie później niż 3 godziny przed pójściem spać.

Tym, którzy chcą przejść na dietę makrobiotyczną, poleca się, jak w przypadku przechodzenia na jakąkolwiek dietę, aby robić to stopniowo. W razie jakichkolwiek wątpliwości, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

Na początku można zacząć od zredukowania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, cukru, produktów mlecznych i powoli zacząć wprowadzać pełne ziarno i świeże warzywa.

U nas jesz smacznie i chudniesz nawet 5 kg miesięcznie. Zamów dietę już dziś!

Lubisz nasze artykuły? Zostań fanem i kliknij tutaj.

Więcej o: