Pięć faktów i mitów na temat jedzenia - znasz je?

Na temat odpowiedniego żywienia oraz szkodliwości lub dobroczynnego działania różnych produktów żywnościowych krążą miliony, zazwyczaj nieprawdziwych, opinii. Zobacz, które z powszechnych przekonań są prawdą, a które nie.

Mit nr 1

Jeśli jesz późno w nocy, jedzenie zamienia się bezpośrednio w tłuszcz

Fakty: Liczy się nie to ile kalorii zjesz w ciągu dnia, ani o której godzinie.

Ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie Zdrowia i Nauki w Oregonie potwierdzają, że nie ma zależności między tym o jakiej porze dnia zwierzęta jedzą i przybierają na wadzie. Co więcej, badania w USA dowodzą, że nawet jeśli otyłe kobiety 70 procent swojego dziennej porcji żywności zjadały na kolację lub w okolicach północy to nie wpływało to na ich przybieranie na wadze.

Mit nr 2

Jedzenie grejpfrutów, selera lub picie zimnej wody mogą spalić tłuszcz i kalorie

Fakty: Żadne jedzenie nie spala tłuszczu. Niektóre posiłki z kofeiną mogą tylko przyspieszać metabolizm ale nie obniżają wagi.

Mit nr 3

Surowe owoce są lepsze od gotowanych

Fakty: Gotowana marchew i pomidory pomagają uwolnić karotenoidy i likopen, które blokują rozwój komórek rakowych w organizmie, dlatego takie owoce są łatwiej przyswajalne. W rzeczywistości poddane termicznej obróbce pomidory np. do spaghetti mają sześć razy więcej likopenu niż taka sama ilość świeżych pomidorów. Co więcej niektóre owoce lub warzywa nieodpowiednio przygotowywane mogą przyczyniać się do powstawania chorób, jak na przykład dzieje się przy przyrządzaniu czerwonej fasoli, która zawiera toksyny powodujące biegunkę, jeśli nie odpowiednio gotowana.

Mit nr 4

Świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych, suszonych czy marynowanych

Fakty: Suszone, mrożone i marynowane owoce i warzywa są tak samo zdrowe jak świeże. Mrożonki są zazwyczaj pakowane zaraz po zerwaniu z krzewów lub drzew, co pozwala na zachowanie większości witamin i minerałów. Możesz zredukować ilość kalorii wybierając takie warzywa i owoce, które zostały zamarynowane w sosie własnym lub wodzie niż w oleju lub syropie albo wybierając takie z etykietą "bez soli". Suszone owoce i warzywa również zawierają większość witamin oprócz witaminy C, która występuje tylko w świeżych produktach.

Mit nr 5

Zachcianki są informacją od organizmu o tym czego potrzebujesz

Fakty: Zazwyczaj gdy mamy zachciankę wybieramy coś słonego lub bogatego w tłuszcze. Po zaspokojeniu żywieniowej zachcianki czujemy się lepiej, ale dlatego, że zjedliśmy coś słodkiego, pysznego a nie z powodu tego, że było w nich coś, czego domagała się nasz organizm.

Lubisz nasze artykuły? Zostań fanem i kliknij tutaj.

Więcej o: