Ta dieta to sposób odżywiania się mieszkańców jednej z japońskich wysp, Okinawy. To tutaj żyje najwięcej na świecie stulatków. Na każde 100 tys. mieszkańców przypada ich aż 33! Co więcej, mieszkańcy nie przybierają z wiekiem na wadze, a według badań w porównaniu z innymi narodami mają o 80% mniejszą liczbę zachorowań na serce i o 50% mniej na raka.
Nowa piramida żywienia Jak się okazało właśnie dieta okinawska przyczynia się do tak niesamowitych statystyk. Jest wyjątkowo niskokaloryczna. Specjaliści od żywienia badając mieszkańców Oknawy stworzyli nową, okinawską piramidę zdrowego jedzenia. Jej podstawę, tak jak w tradycyjnej piramidzie, stanowią produkty roślinne, ale pojawiają się również nowe kategorie. W sposób szczególny wyróżnia się produkty bogate w wapń, które należy jeść 2-4 razy dziennie, oraz składniki diety o dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
Na wyspie prawie nie pije się mleka i nie je serów. Jednak mieszkańcom Okinawy wcale nie brakuje wapnia. Czerpią oni ten ważny pierwiastek z soi, zielonych alg, morskich ryb oraz warzyw. Produkty te, jeśli tylko zjada się je w odpowiedniej ilości, mogą być równie dobrym źródłem wapnia jak żółty ser, a przy tym mają mniej kalorii. Taka dieta nie tylko wzmacnia kości, ale również gwarantuje szczupłą sylwetkę. Od niedawna wiadomo, że kiedy w organizmie jest zbyt mało wapnia, uwalnia się hormon przytarczyc (kalcytriol), odpowiedzialny m.in. za magazynowanie tłuszczu, a wówczas organizm zamiast spalać tłuszcz zapełnia nim komórki tłuszczowe.
Ważnym składnikiem okinawskiej piramidy są również ryby. Dostarczają one cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wydłużają życie. Zdrowe tłuszcze są niezbędne, aby układ krwionośny i odpornościowy miał się dobrze do późnej starości, a szare komórki działały sprawnie nawet po setnych urodzinach. Najlepsze są ryby o ciemniejszym mięsie, czyli tuńczyk i makrela. Warto do diety włączyć również łososia, pod warunkiem jednak, że nie będzie on pochodził z intensywnej hodowli, bo wówczas zamiast kwasów omega-3 ma więcej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Te zdrowe można też znaleźć w orzechach i olejach. Okinawska recepta na zdrowie pozwala jeść mięso, ale nie występuje ono w jadłospisie częściej niż raz w tygodniu. Studia nad okinawskimi stulatkami pokazały, że w ich diecie rzadko pojawiają się słodycze i mocne trunki.
Dietetycy zalecają dietę Okinawa jako 8 tygodniowy program. Jest to czas na przyzwyczajenie się do nowych nawyków żywieniowych. Przed każdym posiłkiem zaleca się tradycyjną zupę japońską Miso. W jadłospisie powinien się znaleźć na stałe słodki ziemniak, który zawiera wiele antyoksydantów. Dozwolone produkty:
1) surowe warzywa i owoce, 2) pełnoziarniste produkty,
3) oliwa 4) awokado, 5) orzechy, 6) drób, 7) ryby, 8) tofu, 9) brązowy ryż, 10) owoce morza, 11) woda mineralna, 12) herbata czarna, zielona, oolung albo jaśminowa. Zakazane produkty:
1) słodycze, 2) chleb, 3) oleje, 4) smażone lub przemysłowo przetwarzane produkty, 4) makaron z białej mąki, 5) produkty mleczne.
W diecie okinawskiej ważna jest liczba "7". Według tej zasady każdego dnia trzeba zjeść przynajmniej 7 porcji warzyw lub owoców, 7 razy w ciągu dnia powinno się jeść produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe. Ponadto należy spać minimum 7 godzin na dobę i codziennie skorzystać z dobrodziejstwa spaceru na trasie długości 7 kilometrów.
Mieszkańcy Okinawy żyją spokojnie, bez pośpiechu, podporządkowują się zwyczajom i tradycji. Posiłków w żadnym razie nie spożywają w biegu - celebrują je. Ponieważ jedzą powoli, ich mózg otrzymuje informacje o sytości jeszcze w trakcie posiłku - efektem są szczupłe sylwetki Japończyków. Ten zdrowy tryb życia wspierany jest jeszcze umiarkowaną aktywnością fizyczną. Japończycy z Okinawy to ludzie niezwykle dynamiczni, indywidualiści, którzy mają bardzo pozytywny stosunek do świata, prowadzą aktywne życie społeczne, są odporni na stres, mają ogromne poczucie humoru. To również ma wpływ na zdrowie!
Lubisz nasze artykuły? Zostań fanem i kliknij tutaj.