To, że warzywa najlepsze są al dente - lekko chrupiące, a nie rozgotowane na ciapę - to z pewnością wiecie. Nie musimy też przypominać, że żywność to rodzaj paliwa, które nas napędza, to źródło zdrowia i energii.
Bożena Kropka Bożena Kropka Fot. Mariola Glajcar
Dietetyczka Bożena Kropka pisze w swojej książce, z której pochodzą cytowane zasady dotyczące gotowania warzyw: - W ciągu 70 lat życia spożywamy około 1,9 tony białka, 2,3 tony tłuszczów, 9,5 tony węglowodanów oraz 0,6 tony składników mineralnych. To naprawdę sporo!
Organizm musi przetworzyć aż tyle pokarmu. Ale od czasów pierwotnych bardzo zmieniła się jakość pożywienia, a nasz układ pokarmowy nie nadąża z modyfikowaniem swojej pracy pod kątem tych zmian.
Jak zapewnia Kropka: - Według badań naukowych około 80 procent chorób ma podłoże zależne od diety. Jako dietetyczka zaczynałam praktykę, pomagając pacjentom z zaburzeniami trawienia.
Jakie produkty łączyć, a jakich nie łączyć? Jakie produkty łączyć, a jakich nie łączyć? Rys. Materiały prasowe
Leczyłam zaparcia, luźne stolce, biegunki. Szybko okazało się, że po zmianie nawyków żywieniowych i przywróceniu prawidłowej funkcji układu pokarmowego, między innymi przez zmianę sposobu odżywiania, u pacjentów ustępowały także inne dolegliwości, na które cierpieli (nawet te natury psychicznej).
Dietetycy trąbią, że trzeba jeść pięć porcji warzyw dziennie. Dotyczy to i dorosłych, i dzieci. Bożena Kropka dostrzega jednak naszą hipokryzję. - Tak, dzieci nie lubią warzyw, jeśli rodzice nie starają się ich zachęcić do tego, by je zjeść.
Znam przypadki, że rodzice ulegają swoim dzieciom i podając im rosół, wyjmują z niego marchewkę. Natomiast chętnie kupują im słodkie soczki przemysłowe i chrupki kukurydziane. W dodatku sami nie jedzą warzyw. Dziecko będzie lubiło warzywa, jeśli będą je chętnie jeść również rodzice. My ustalamy zasady, więc nie ulegajmy "warzywnym niejadkom"!
Bożena Kropka, "Co mi dolega" Fot. Materiały prasowe
Wszystkie cytowane zasady pochodzą z książki Bożeny Kropki "Co mi dolega?" wydanej przez Znak.