Jedną z podstawowych przyczyn cukrzycy typu 2 jest otyłość, dlatego utrzymanie prawidłowej wagi jest kluczowe dla cierpiących na nią osób. Naukowcy podkreślają jednak, że z ich odkrycia mogą skorzystać wszyscy ci, którym zależy na przyspieszeniu procesu chudnięcia, a więc również osoby zdrowe.
Z badań opublikowanych w "Journal of the American College of Nutrition" wynika, że o wiele lepsze efekty niż samo ograniczanie kalorii daje wyeliminowanie z diety mięsa i ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych. Do tego, co szczególnie ważne dla diabetyków, unikanie jedzenia mięsa poprawia metabolizm glukozy w organizmie.
Żeby to stwierdzić, naukowcy pod kierunkiem dr Hany Kahleovej z Clinical Research at the Physicians Committee for Responsible Medicine w Waszyngtonie, przebadali 74 ochotników chorych na cukrzycę typu 2.
Eksperci podzielili ich na dwie grupy. Jedna miała stosować dietę polegającą na ograniczeniu kalorii (o 500 kcal w stosunku do normalnego dziennego zapotrzebowania). Druga, oprócz tego, musiała zrezygnować z jedzenia mięsa i ograniczyć spożywanie produktów odzwierzęcych (uczestnicy badania mogli zjeść np. najwyżej jeden jogurt dziennie). Poza tym mogli jeść wszystkie warzywa, owoce, orzechy czy produkty zbożowe.
Co się okazało? Że dzięki diecie wegetariańskiej ochotnicy schudli aż dwa razy więcej - średnio 6,2 kg, w porównaniu do 3,2 kg, które udało się zrzucić pierwszej grupie.
To jednak nie wszystko. Badania uczestników z pomocą rezonansu magnetycznego wykazały, że bezmięsna dieta pozwala zrzucić zarówno tłuszcz z warstwy bezpośrednio pod skórą, jak i ten pokrywający mięśnie, a także znajdujący się wewnątrz nich. Ci, którzy stosowali "tradycyjną" dietę pozbyli się właściwie wyłącznie podskórnej tkanki tłuszczowej.
Jakie to ma znaczenie? Nadmiar tłuszczu "mięśniowego" ma związek z odpornością na insulinę, więc jego spadek w przypadku osób chorych na cukrzycę typu 2 możne znacząco poprawić stan zdrowia.
- Dieta wegetariańska okazuje się być najskuteczniejszą, jeśli chodzi o utratę wagi. Do tego, udowodniliśmy, że jest również o wiele bardziej efektywna w spalaniu tłuszczu "mięśniowego", co z kolei poprawia metabolizm - podsumowuje dr Hana Kahleová. - Nasze odkrycie jest ważne dla osób, które chcą schudnąć - także tych cierpiących z powodu zaburzeń przemiany materii i chorych na cukrzycę typu 2 - podkreśla.