Właściwości lecznicze pomelo? Oczywiście, owoc ten jest przede wszystkim niezwykle bogaty w witaminę C. Wbrew pozorom posiada jej więcej, niż doceniana z tego powodu cytryna lub grejpfrut.
Ten dużych rozmiarów owoc może osiągać nawet 2 kg, jest otoczony gąbczastą skórką o dużej grubości, która może być zielona, żółta lub czerwona - stąd też nazywa się go czasem ''pomarańczą olbrzymią''. Co ciekawe, właśnie skrzyżowanie pomelo z pomarańczą dało grejpfruta, jednak smak jest zdecydowanie inny - mniej kwaśny, ale też pozbawiony soczystości i aromatu właściwego dla grejpfruta.
Duża zawartość witaminy C sprawia, że omawiany cytrus bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Dla porównania:
Dodatkowe zalety pomelo to:
Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości potasu, ale też pektynom, niacynie i ryboflawinie. Poza nimi zawiera jeszcze:
Zobacz też: Pomelo, cytrusowy gigant. Olbrzymie rozmiary pomelo to nie wszystko, co ten owoc ma do zaoferowania
Kalorie w przypadku smacznego pomelo nie są wielkim problemem. W 100 g białego miąższu zawiera się jedynie 40 kalorii.
Pomelo jest dobre dla osób odchudzających się. Bez wątpienia jest to doskonałe urozmaicenie diety. Nie posiada ono tłuszczu, jest za to bardzo bogate we wspomnianą witaminę C, co również wpływa korzystnie na zdrowie. Podobnie jak grejpfrut zawiera w sobie enzym odpowiedzialny za przyspieszone spalanie tkanki tłuszczowej. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy lubi kwaśno-gorzki smak grejpfruta, wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie słodsze pomelo.
Zobacz też: Jak jeść smoczy owoc? Jak i z czym łączyć pitahaye?
Czy pomelo jest niezdrowe? Jak każdy cytrus ma tendencje do uczulania, czasem zawiera w sobie duże ilości środków chemicznych wykorzystywanych w procesie jego uprawy i konserwacji - kobiety w ciąży nie powinny więc przesadzać ze spożywaniem tego owocu. Również osoby z niskim ciśnieniem nie powinny spożywać zbyt wiele pomelo, bo podobnie jak pomidory, ma ono tendencję do jego obniżania.
Gruba i mięsista skórka wydaje się być wyjątkowo trudna w sprawnym dostaniu się do właściwej części owocu. Oto przydatny sposób, jak szybko i łatwo obrać pomelo:
Jak jeść pomelo? Oczywiście z reguły zjadamy jedynie miąższ. Skórka w formie kandyzowanej, podobnie jak pomarańczowa lub cytrynowa, może posłużyć na przykład za dodatek do ciast. Warto jednak pamiętać, że prawdopodobnie może ona zawierać stosunkowo najwięcej środków chemicznych, które nie są najlepsze dla naszego zdrowia.
Najbardziej wartościowe będzie pomelo zjadane na surowo. Alternatywą dla niego będzie sporządzenie soku lub ciekawej marmolady. Sałatka z pomelo to z kolei akcent obecny w kuchniach azjatyckich.
Wiele osób zastanawia się, które pomelo jest bardziej wartościowe - czerwone czy żółte? Owoc ten jest znany z kilku opcji kolorystycznych. Przede wszystkim trzeba jednak zwrócić uwagę, by cytrus był duży i twardy - to gwarancja soczystości i tego, że jest dojrzały. Sam kolor nie jest tutaj aż tak istotny.
Zobacz też: Pomelo - owoc, który przywoła słońce nawet w pochmurne dni