Niskokaloryczne śniadanie? Te przepisy przyspieszą twój metabolizm i pomogą w redukcji tkanki tłuszczowej

Zdrowe, smaczne i wartościowe śniadanie to przepis na perfekcyjny początek dnia. Odpowiednia kompozycja wartości i smaków dostarczy nam dużej dawki energii, nie obciążając przy tym żołądka. Jakie składniki powinien posiadać pierwszy posiłek, abyśmy czuli się doskonale przez cały dzień? Fit śniadania mogą być pyszne i szybkie w wykonaniu. Sprawdź, które przepisy sprawdzą się najlepiej.

Każdy z nas na pewno usłyszał chociaż raz w życiu, że o zdrowie to trzeba dbać, bo co jak co, ale zdrówko jest najważniejsze. Czy się do tego dostosowujemy? Pewnie nie zawsze. Tymczasem internet pełen jest prostych inspiracji do tego, jak w łatwy sposób zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Powszechnie uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Może znacząco wpłynąć na spalaną tkankę tłuszczową i efektywnie podkręca metabolizm. Jak dostarczyć sobie odpowiednią ilość wartości odżywczych w małej ilości kalorii? Te przepisy pomogą ci wykonać zdrowe i sycące śniadanie w kilka minut.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Fit śniadanie – co jeść, aby dobrze zacząć dzień?

Choć wiele z nas myśli, że w czasie redukcji każdy posiłek powinien być niskokaloryczny, nie jest to do końca prawda. Śniadanie musi być przede wszystkim odpowiednio zbilansowane i sycące. W związku z tym postawmy na produkty, które nam to zapewnią. Owoc złapany w biegu nie jest najlepszym pomysłem na rozpoczęcie intensywnego dnia. Warto jest natomiast wykorzystać w przepisach niezawodne jajka w różniej postaci czy kolorowe owsianki. Najważniejsze jest to, aby posiłki były urozmaicone i jak najmniej przetworzone. Jak skomponować śniadanie, które usprawni nasz metabolizm?

Przepisy na zdrowe śniadanie na słodko

Społeczeństwo dzieli się na dwa typy śniadaniowców: tych, którzy stawiają na słone posiłki i tych, których nazywamy słodyczowymi maniakami. Jak pogodzić miłość do cukru ze zdrowym stylem życia? Zmniejszona kaloryczność i naturalne cukry stają się w tym przypadku złotym środkiem spożywczych zachcianek. Fit naleśniki, zdrowa owsianka i domowa granola to nasi najwięksi sprzymierzeńcy.

Zdrowe naleśniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Sól
  • 20 dag chudego twarogu
  • 20 dag malin
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki na ciasto wystarczy zmiksować. Ponieważ ciasto nie ma tu glutenu, masa nie musi odstać przed smażeniem. Placki najlepiej jest przygotowywać na całkowicie suchej lub tylko delikatnie natłuszczonej patelni. Ryżowe ciasto na naleśniki fit smaży się bardzo szybko: minuta z każdej strony najczęściej jest wystarczająca. Nabierając kolejne porcje ciasta chochelką, warto przemieszać masę, ponieważ ten rodzaj mąki osadza się na dnie. Twarożek rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę z jogurtem oraz miodem. Maliny przełożyć do rondelka, wlać odrobinę wody, a następnie zagotować. Dusić, aż owoce rozpadną się i utworzą w miarę jednolitą masę. W razie, gdyby mus był zbyt kwaśny, można dodać do niego miodu. Następnie owoce połączyć z twarogiem i przemieszać: albo na jednolity krem, albo na marmurkową masę.

Ile kalorii przekłada się na kilogram? To warto wiedzieć, zanim zaczniemy przygodę z odchudzaniemIle kalorii to kilogram? Jak w łatwy sposób przeliczyć spalone kalorie na kilogramy?

Granola orzechowa

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka ulubionych orzechów
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • cynamon
  • sól

W misce wymieszaj płatki, posiekane orzechy, sól i cynamon. Wlej syrop i stopiony olej kokosowy. Połącz, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilka razy przemieszaj, aby granola się nie przypaliła. Ostudź, przełóż do pojemnika. Można ją przechowywać 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej.

Bananowa owsianka z cynamonem

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • jeden banan
  • kilka orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu

Płatki owsiane wraz z mlekiem, miodem i cynamonem gotuj do momentu aż otrzymasz oczekiwaną gęstość. Im dłużej będziesz je gotować tym gęstszą owsiankę otrzymasz. Jeśli wolisz, by była rzadsza możesz w trakcie gotowania dodać trochę mleka. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone orzechy włoskie. Możesz zastąpić je orzechami laskowymi czy płatkami migdałowymi. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Po zagotowaniu dodaj go do owsianki i całość wymieszaj.

Jak schudnąć w miesiąc? Na pewno z głową - postaw na wartościową dietę i konsekwetne ćwiczeniaJak schudnąć w miesiąc? Jak zrzucać kilogramy szybko i z głową? Garść porad

Przepis na fit śniadanie na słono

Fit tortilla

  • 2 placki tortilli pełnoziarnistej
  • serek śmietankowy lub z ziołami
  • 4 duże plastry szynki (możesz zastąpić ją łososiem lub całkowicie zrezygnować z mięsa)
  • 4 liście sałaty lodowej lub mix sałat
  • połowę ogórka
  • ćwiartkę czerwonej papryki

Tortille posmaruj cienko serkiem na całej powierzchni. Sałatę umyj, osusz i rozłóż na plackach, po czym połóż na niej szynkę. Ogórka obierz i pokrój w paski, paprykę umyj i pokrój tak samo, a następnie ułóż je na szynce. Zwiń placki w rulon.

Sałatka z pomidorem i jajkiem

  • 1 awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek
  • prażone pestki słonecznika
  • sól, pieprz

Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój. Jajka i awokado również pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodając sok z cytryny, oliwę, jogurt i musztardę do smaku.

Miseczka twarogowa

  • 100 g serka wiejskiego Piątnica wysokobiałkowego
  • 25 g łososia wędzonego
  • 0,5 awokado
  • rukola
  • szczypiorek
  • 2 kromki chleba (np. żytni lub razowy)

Do miseczki wlej serek wiejski, dodaj do niego rukolę, łososia, awokado i szczypiorek. Przypraw solą i pieprzem, a następnie udekoruj kiełkami. Podaj miskę z chlebem pełnoziarnistym, razowym, żytnim –według preferencji.