Każdy z nas na pewno usłyszał chociaż raz w życiu, że o zdrowie to trzeba dbać, bo co jak co, ale zdrówko jest najważniejsze. Czy się do tego dostosowujemy? Pewnie nie zawsze. Tymczasem internet pełen jest prostych inspiracji do tego, jak w łatwy sposób zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Powszechnie uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Może znacząco wpłynąć na spalaną tkankę tłuszczową i efektywnie podkręca metabolizm. Jak dostarczyć sobie odpowiednią ilość wartości odżywczych w małej ilości kalorii? Te przepisy pomogą ci wykonać zdrowe i sycące śniadanie w kilka minut.
Choć wiele z nas myśli, że w czasie redukcji każdy posiłek powinien być niskokaloryczny, nie jest to do końca prawda. Śniadanie musi być przede wszystkim odpowiednio zbilansowane i sycące. W związku z tym postawmy na produkty, które nam to zapewnią. Owoc złapany w biegu nie jest najlepszym pomysłem na rozpoczęcie intensywnego dnia. Warto jest natomiast wykorzystać w przepisach niezawodne jajka w różniej postaci czy kolorowe owsianki. Najważniejsze jest to, aby posiłki były urozmaicone i jak najmniej przetworzone. Jak skomponować śniadanie, które usprawni nasz metabolizm?
Społeczeństwo dzieli się na dwa typy śniadaniowców: tych, którzy stawiają na słone posiłki i tych, których nazywamy słodyczowymi maniakami. Jak pogodzić miłość do cukru ze zdrowym stylem życia? Zmniejszona kaloryczność i naturalne cukry stają się w tym przypadku złotym środkiem spożywczych zachcianek. Fit naleśniki, zdrowa owsianka i domowa granola to nasi najwięksi sprzymierzeńcy.
Zdrowe naleśniki
Składniki na ciasto wystarczy zmiksować. Ponieważ ciasto nie ma tu glutenu, masa nie musi odstać przed smażeniem. Placki najlepiej jest przygotowywać na całkowicie suchej lub tylko delikatnie natłuszczonej patelni. Ryżowe ciasto na naleśniki fit smaży się bardzo szybko: minuta z każdej strony najczęściej jest wystarczająca. Nabierając kolejne porcje ciasta chochelką, warto przemieszać masę, ponieważ ten rodzaj mąki osadza się na dnie. Twarożek rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę z jogurtem oraz miodem. Maliny przełożyć do rondelka, wlać odrobinę wody, a następnie zagotować. Dusić, aż owoce rozpadną się i utworzą w miarę jednolitą masę. W razie, gdyby mus był zbyt kwaśny, można dodać do niego miodu. Następnie owoce połączyć z twarogiem i przemieszać: albo na jednolity krem, albo na marmurkową masę.
Granola orzechowa
W misce wymieszaj płatki, posiekane orzechy, sól i cynamon. Wlej syrop i stopiony olej kokosowy. Połącz, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilka razy przemieszaj, aby granola się nie przypaliła. Ostudź, przełóż do pojemnika. Można ją przechowywać 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej.
Bananowa owsianka z cynamonem
Płatki owsiane wraz z mlekiem, miodem i cynamonem gotuj do momentu aż otrzymasz oczekiwaną gęstość. Im dłużej będziesz je gotować tym gęstszą owsiankę otrzymasz. Jeśli wolisz, by była rzadsza możesz w trakcie gotowania dodać trochę mleka. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone orzechy włoskie. Możesz zastąpić je orzechami laskowymi czy płatkami migdałowymi. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Po zagotowaniu dodaj go do owsianki i całość wymieszaj.
Fit tortilla
Tortille posmaruj cienko serkiem na całej powierzchni. Sałatę umyj, osusz i rozłóż na plackach, po czym połóż na niej szynkę. Ogórka obierz i pokrój w paski, paprykę umyj i pokrój tak samo, a następnie ułóż je na szynce. Zwiń placki w rulon.
Sałatka z pomidorem i jajkiem
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój. Jajka i awokado również pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodając sok z cytryny, oliwę, jogurt i musztardę do smaku.
Miseczka twarogowa
Do miseczki wlej serek wiejski, dodaj do niego rukolę, łososia, awokado i szczypiorek. Przypraw solą i pieprzem, a następnie udekoruj kiełkami. Podaj miskę z chlebem pełnoziarnistym, razowym, żytnim –według preferencji.