Śniadanie powinno być spożyte maksymalnie godzinę po wstaniu. Dostarcza nam energii na pierwszą część dnia, jeżeli jest zdrowe i pożywne. Będąc w pośpiechu również możemy spożyć ten najważniejszy posiłek - na przykład w postaci płynnej. Przekonaj się sama, jak prosto jest przygotować smaczne i zdrowe śniadanie.
Natychmiastowej energii i uczucia sytości mogą dodać także śniadania w formie płynnej. To idealny pomysł dla tych, którzy nie mają czasu na spożycie pierwszego posiłku w domu.
Składniki: mleko ryżowe, banan, kakao (1 łyżeczka), płatki owsiane (garść), mrożone maliny.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i czekamy na uzyskanie jednolitej, płynnej konsystencji. Następnie przelewamy powstałą miksturę do bidonu i zabieramy ze sobą na wynos.
Płatki owsiane mają wiele prozdrowotnych korzyści. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dzięki zawartości magnezu przynoszą ukojenie dla nerwów i wzmocnienie mięśni.
Smoothie Pexels.com
Przepis ten jest szczególnie dedykowanym osobom na diecie bezglutenowej oraz zwolennikom słodkich śniadań.
Składniki: 2 jajka, 2 banany, cynamon.
Sposób przygotowania: Wszystko traktujemy blenderem. W razie zbyt gęstej masy można dodać odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju, formując z niego małe placuszki. Przewracamy po paru minutach na drugą stronę. Możemy je podać z domową konfiturą, syropem klonowym oraz borówkami. Smacznego!
Banan to znane źródło potasu, magnezu i fosforu. Owoc ten pomaga schudnąć oraz poprawić samopoczucie. Dla osób walczących z anemią również będzie pomocny dzięki zawartości żelaza.
Placki Pexels.com
Tosty kojarzą nam się z dzieciństwem. Mogą być zdrowe jeśli użyjemy do nich dobrych składników.
Składniki: kromka pieczywa razowego, 1 jajko, awokado, cytryna, czosnek, sól i pieprz, pomidor.
Sposób przygotowania: Zacznijmy od przygotowania smacznej pasty guacamole. W misce rozgniatamy dojrzałe awokado. Dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy wszystko razem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy jajko. W międzyczasie grillujemy pieczywo. Po otrzymaniu tosta, umieszczamy na nimi pastę z awokado oraz jajko. Przyozdabiamy plastrem pomidora.
Awokado stanowi zdrowe źródło tłuszczów. Pomaga przyswajać składniki odżywcze oraz obniża ciśnienie krwi. Jest bardzo dobre na zdrową cerę.
Tosty Pexels.com