Pyszne potrawy z piwem w roli głównej. Będą idealne na prosty i szybki obiad

Piwo doskonale nadaje się nie tylko do picia. Z jego dodatkiem można bowiem przygotować również pyszne mięsa, przekąski, a nawet desery. Oto dwa bardzo apetyczne pomysły, które sprawią, że piwo coraz częściej będzie lądować u was na talerzu, a nie tylko w kuflu.

Specjalnie dla smakoszy piwa przygotowaliśmy dwa bardzo proste przepisy na wyjątkowe i szybkie do zrobienia obiady. Pierwszym z nich są przepyszne i tak uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale nie w wersji klasycznej. Drugim zaś, danie z kurczaka pieczonego na butelce piwa. Brzmi ciekawie? A jak smakuje!

Zobacz wideo

Przepis nr 1  - naleśniki na piwie

Jeżeli jesteście fanami zarówno naleśników, jak również piwa, mamy dla was świetną wiadomość - przepis na nowoczesną wersję tego klasycznego dania. Zaskakujące połączenie? Piwo dodane do naleśników nada im bowiem ciekawego aromatu, a dzięki bąbelkom sprawi, że ciasto będzie idealnie puszyste. Warto zwrócić uwagę, że takie danie może być przygotowane z dodatkiem piwa już wygazowanego.

Naleśniki na piwie - składniki (na ok. 15 naleśników smażonych na średniej patelni):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka dowolnego piwa,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Naleśniki na piwie - prosty przepis krok po kroku:

Aby przygotować takie naleśniki na piwie, do dużej miski należy wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko i na koniec dodać piwo. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, np. używając do tego miksera lub tradycyjnej trzepaczki. Na koniec doprawiamy solą.

Na patelni rozgrzewamy olej, a ciasto do naleśników nakładamy chochlą. Smażymy po obu stronach aż do zrumienienia. Takie naleśniki na piwie najlepiej podawać w wersji wytrawnej. 

Przepis nr 2 - kurczak na piwie

Kurczak i piwo to idealne połączenie. A próbowaliście kiedykolwiek piec ten rodzaj drobiu na butelce alkoholu? Nie? To zaraz się przekonacie, dlaczego warto. Piwo doda kurczakowi lekkiego, chmielowego aromatu. Co więcej, sprawi również, że skórka będzie bardziej chrupka.

Kurczak na piwie - składniki:

  • jasne piwo w butelce o pojemności 500 ml,
  • cały kurczak (mniej więcej 1,5 kg),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Kurczak na piwie - prosty przepis krok po kroku:

Pamiętaj, aby na samym początku odpowiednio przygotować butelkę: oczyścić z brudu, ale również i z papieru, kleju czy folii. Najlepiej otworzyć ją, a piwo przelać do innego naczynia. Następnie należy umyć butelkę, pozbyć się etykiety i kleju, a na koniec jeszcze dodatkowo wyparzyć wrzątkiem.

Ząbki czosnku należy wycisnąć w wyciskarce. Aby przygotować marynatę, do miseczki należy wlać olej, sok z cytryny i dodać do tego słodką paprykę, pieprz oraz sól. Taką mieszanką należy nacierać kurczaka od zewnątrz, a od wewnątrz zaś czosnkiem i solą. Następnie zamarynowane danie powinno się odstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny.

Następnym krokiem jest wlanie do butelki mniej więcej 3/4 piwa. Następnie należy na nią nabić kurczaka w taki sposób, aby jej szyjka wyszła przy szyi kurczaka, a otwór był odkryty. Na koniec danie należy wstawić do żaroodpornego naczynia i piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godziny.

Warto również pamiętać o tym, że piwo powinno w trakcie pieczenia delikatnie się wylewać z butelki. Jeśli zaś tak się nie dzieje, warto dodać do niego odrobinę soli. Dzięki temu spieni się i zacznie wylewać. Dodatkowo można kilka razy w trakcie pieczenia podlać kurczaka pozostałym, wcześniej odlanym piwem. Smacznego!

Więcej o: