Zobacz wideo
Jaka dieta, taka twarz. Uważaj, co jesz, bo to widać na twarzy!
Dieta Dukana to autorska metoda odchudzania stworzona przez francuskiego lekarza, Pierre'a Dukana. Polega ona na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu węglowodanów oraz tłuszczu i zastąpienia ich większą ilością spożywanego białka. Ten sposób odchudzania zyskał międzynarodową sławę m.in. dzięki Kate Middleton. Tuż przed ślubem księżna Cambridge stosując zasady tej diety schudła bowiem dwa rozmiary. Z kolei Jennifer Lopez korzystała podobno z tej diety wracając do formy po ciąży.
Dieta Dukana: zasady odchudzania
Dieta Dukana podzielona jest na cztery etapy, a czas trwania każdego z nich jest inny i może różnić się w zależności od danej osoby. Na czym polega każdy z etapów tej wysokobiałkowej diety?
- W pierwszym (uderzeniowym - 1 do 10 dni) wolno jeść wyłącznie produkty wysokobiałkowe: chude mięso, podroby, ryby, owoce morza, drób bez skóry (ale nie kaczkę, bo jest zbyt tłusta); jajka i chudy nabiał (ser żółty wykluczony). Zaleca się zjadanie rankiem dwóch łyżek otrąb, żeby uniknąć zaparć.
- W drugim, czyli etapie utraty wagi (trwa do momentu uzyskania pożądanej masy ciała) wolno sięgnąć po warzywa co drugi dzień.
- W trzecim etapie (utrwalania wagi - 10 dni na każdy zrzucony kilogram) można sobie pozwolić na porcyjkę owoców i dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa dziennie. Dwa razy na tydzień dozwolone są produkty skrobiowe. Można też jadać żółty ser, choć w ograniczonych ilościach. Jeden dzień w tygodniu natomiast poświęcamy na ostry reżim wysokobiałkowy - wówczas wolno żywić się tylko produktami dozwolonymi w fazie pierwszej.
- Ostatni etap to faza stabilizacji, podczas której można jeść wszystko, jednak w rozsądnych ilościach, które nie przekraczają zapotrzebowania kalorycznego. Dla przypomnienia zaleca się również w każdy czwartek sięgać wyłącznie po produkty wysokobiałkowe.
Dlaczego dieta Dukana nie jest bezpiecznym sposobem na odchudzanie?
Choć dieta Dukana jest chyba jedną z bardziej znanych diet, to dietetycy odradzają jej stosowania jako sposób na zdrową redukcję tkanki tłuszczowej. Dostarcza ona bowiem zbyt dużą ilość białka, która wynosi około 130 proc. dziennej normy. Ponadto zawiera zbyt mało węglowodanów, warzyw oraz owoców. Przechodząc na tego typu dietę wysokobiałkową narażamy się na upośledzenie pracy nerek, zaparcia, a nawet zakwaszenie organizmu. W 2019 roku naukowcy z SGGW w Warszawie wzięli pod lupę najpopularniejsze diety z Internetu, a dieta Dukana uzyskała najgorszą ocenę w badaniu.