Jednodniowy detoks, czyli prosty sposób na oczyszczenie organizmu i przyspieszenie metabolizmu

Jednodniowy detoks to świetny sposób na to, by wspomóc oczyszczanie organizmu i odciążyć układ trawienny po spożywaniu niezdrowego lub ciężkostrawnego jedzenia. Nie musisz jednak katować się kilkudniową głodówką, wystarczy jeden dzień z odpowiednimi posiłkami, by poczuć efekt.
Zobacz wideo Najlepszy koktajl na przejedzenie

Jednodniowy detoks - sposób na oczyszczenie organizmu i przyspieszenie metabolizmu

Choć nasz organizm sam regularnie przeprowadza detoks i pozbywa się wszelkich toksyn, to nie da się ukryć, że zwykle nie ułatwiamy mu tego zadania. Słodycze, przetworzona żywność czy nawet stres negatywnie wpływają na nasz układ trawienny, obciążając go. Warto zatem od czasu do czasu wspomóc organizm i zafundować mu dzień lekkostrawnej diety oczyszczającej, odciążając go i dostarczając mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych.

Taki detoks najlepiej przeprowadzić wiosną, gdyż wówczas dostępność warzyw jest większa i są one w dużo lepszej cenie. Podczas takiego warzywnego detoksu należy zrezygnować z kawy, tłuszczów zwierzęcych, białka zwierzęcego, nabiału, zbóż, słodkich owoców, cukru, słodyczy, przetworzonej żywności, tytoniu oraz alkoholu. Pamiętaj również, by tego dnia pić duże ilości wody lub naparów ziołowych, np. czystka. Zminimalizuj również aktywność fizyczną.

Jednodniowy detoks warzywny autorstwa Anny Lewandowskiej

Sposobem na jednodniowe oczyszczanie organizmu za pomocą diety warzywnej podzieliła się na swoim blogu Anna Lewandowska. Poniżej znajdziesz przepisy na cały dzień takiego detoksu.

  1. Gorąca woda z cytryną: woda, szczypta kurkumy, sok z połowy cytryny, szczypta chilli, szczypta kardamonu, starty świeży imbir (odrobina, wielkości kciuka).
  2. Detox sok by Ann: 2 pomidory, 1 ogórek (średniej wielkości, surowy), 100 ml wody, szczypta soli morskiej, szczypta kurkumy, szczypta chilli/pieprz czarny. Warzywa obrać ze skórki i zmiksować.
  3. Zupa krem: 1 koper włoski, 3 łodygi selera naciowego, pasternak (mały) lub 2 ziemniaki/połowa słodkiego ziemniaka (batata), 40 g amarantusa, garść świeżego koperku, szczypta soli morskiej, pieprz czarny, szczypta tymianku, kozieradki, kurkumy, olej lniany (łyżka).
  4. Sałatka: młody szpinak 150 g, 2 łodygi selera naciowego , połowa kopru włoskiego, cytryna, garść rzeżuchy, łyżka pestek dyni, łyżka oliwy z oliwek + dodatkowo 40 g gotowanej żółtej soczewicy z kurkumą.
  5. Duszone warzywa: 100 g grzybów (shitake), 3 liście jarmużu, pokrojona marchewka lub dynia (ok 150 g), oliwa z oliwek, świeża mięta do dekoracji. Warzywa pokroić, dodać przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem z niewielką ilością wody, posypać warzywa łyżką prażonych pestek dyni.
Więcej o: