Odpowiednio skomponowany koktajl stanowi świetną i bogatą w składniki odżywcze przekąskę, a nawet potrafi zastąpić posiłek. Modne smoothie już od kilku lat są stałym elementem diety wielu kobiet, które uwielbiają łączyć w nich nie tylko owoce czy warzywa, lecz także orzechy, nasiona, odżywki białkowe oraz różne super foods. Dodając wiele składników do takiego koktajlu łatwo przesadzić z jego kalorycznością. Oto składniki, na których ilość powinniśmy zwracać uwagę dodając je do smoothie. W innym wypadku zamiast schudnąć, można stać w miejscu, a nawet przytyć.
Choć jogurty mogą wydawać się dobrą bazą do zrobienia dietetycznego smoothie, lepiej uważać na to, jaki wybieramy. Jogurty smakowe zawierają zwykle olbrzymie ilości cukru i wcale nie służą naszej sylwetce. Podobnie jest w przypadku jogurtów typu light, w których często brak tłuszczu zastępowany jest dodatkowym cukrem. Najlepszą opcją będzie zatem jogurt naturalny bez cukru lub napoje roślinne, które również nie są dodatkowo słodzone.
Masło orzechowe jest zdrowe i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, m.in. białko, kwasy omega-3, fosfor, magnez czy witaminę E. Nic więc dziwnego, że osoby prowadzące zdrowy styl życia tak chętnie dodają je do owsianki, placuszków czy koktajli. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu jest bardzo kaloryczne. 100 g masła orzechowego to ponad 600 kalorii, więc dodając je do koktajlu należy uważać na ilość.
Suszone owoce zwykle traktowane są jako zdrowa przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać lub dodać do ulubionego smoothie. Warto jednak wiedzieć, że w procesie suszenia dodaje się do nich zwykle spore ilości cukru, przez co stają się jeszcze bardziej kaloryczne. 100 g suszonych owoców zawiera ok. 250-300 kcal. Zamiast suszonych owoców wybieraj zawsze te świeże lub mrożone.
Ze względu na swoje właściwości miód jest obecny w diecie wielu osób dbających o swoje zdrowie. Należy jednak pamiętać, że miód to przede wszystkim cukier, a mała łyżeczka miodu ma 39 kcal. Dodając miód do swojego koktajlu i nie zwracając uwagi na jego ilość, łatwo znacznie podnieść jego kaloryczność, co w konsekwencji może utrudnić odchudzanie.