Dieta na obniżenie cholesterolu - dla kogo?
Mitem jest, że dieta na obniżenie cholesterolu dotyczy tylko i wyłącznie osób starszych z nadwagą. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi mają także osoby młode i szczupłe, a nawet dzieci. To kwestia obciążeń genetycznych. Za wysoki cholesterol u osób z nadwagą odpowiada najczęściej zła dieta i złe nawyki. Dlaczego warto wprowadzić zmiany do menu? Dieta na obniżenie cholesterolu w widoczny sposób przynosi efekty. Więcej na ten temat dowiesz się z dalszej części artykułu.
Menu na obniżenie cholesterolu - na co przekłada się niższa masa ciała?
Menu na obniżenie cholesterolu wspiera również odchudzanie. Utrata wagi na poziomie 10 kilogramów powoduje:
- zmniejszenie trójglicerydów o 30%
- obniżenie złego cholesterolu o 15%
- wzrost dobrego cholesterolu o 8%
Co obniża cholesterol - sprawdź listę produktów
Co obniża cholesterol? Sprawdź, co włożyć do koszyka przy następnych zakupach:
- Oliwa, olej rzepakowy- to ważne źródło kwasów tłuszczowych, które skutecznie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Do codziennej diety warto wprowadzić dania na bazie oliwy i oleju rzepakowego.
- Awokado to zdrowy tłuszcz, który warto spożywać na śniadanie oraz jako dodatek do obiadów. Kanapki, sałatki, a nawet desery na bazie awokado to zdecydowanie dobry wybór.
- Błonnik to tani i skuteczny sposób na obniżenie cholesterolu. Najlepsze źródło błonnika stanowią: śliwki suszone, gruszki ze skórką, marchewka, rośliny strączkowe, jabłka ze skórą, płatki jęczmienne.
- Siemię lniane- działa profilaktycznie i wspiera układ pokarmowy. Błonnik oraz kwas linolenowy skutecznie obniżają cholesterol.
- Ryby morskie, które pomagają obniżyć cholesterol, poziom trójglicerydów i ciśnienie tętnicze krwi to: łosoś, węgorz, makrela, sardynki oraz śledzie. Zalecane jest spożywanie ryb morskich 2-3 razy w tygodniu.
- Cytrusy- witamina C oraz kwas galakturonowy rozpuszcza złogi, które zalegają w tętnicach. Już jeden grejpfrut dziennie potrafi zdziałać cuda. Zamiast paczki chipsów, każdego wieczoru warto przygotować sobie przekąskę właśnie z grejpfruta.
- Orzechy i migdały - 50 g orzechów dziennie potrafi obniżyć poziom cholesterolu o 5%. Migdały spożywane w ilości 70 g dają wynik na poziomie 10%. Najlepsze będą: nerkowce, orzechy brazylijskie, orzechy ziemne, laskowe oraz migdały.
Zobacz wideo
Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!
Zobacz też: Ta dieta wzbudza ogromne kontrowersje. Na czym polega post przerywany?