Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Dostosowanie diety do naszych upodobań jest niezwykle istotne. Jedynie wprowadzenie na stałe zdrowych nawyków połączone z aktywnością fizyczną, może przynieść upragnione efekty pozbycia się nadprogramowych kilogramów. Podpowiadamy, jak jeść "z głową" i nie rezygnując z ulubionych produktów.
Choć awokado należy do najkaloryczniejszych owoców, to jest ona zdrowszym zamiennikiem dla masła pod względem wartości odżywczych. Zawiera bowiem wiele witaminy C, E, A czy potasu. Sprawia to, że w organizmie zostaje obniżony poziom złego cholesterolu. Dodatkowo tłuszcz w nim zawarty spowalnia rozkład węglowodanów, dzięki czemu utrzymany zostaje stabilny poziom glukozy we krwi. Awokado jest bogate w błonnik, w efekcie czego po jego spożyciu czujemy się syci przez dłuższy czas.
Przy niedzielnym obiedzie trudno odmówić sobie tradycyjnego kotleta w panierce. Możemy jednak odjąć mu nieco kaloryczności i dodać więcej odżywczych elementów, wybierając do przygotowania panierki nie bułkę tartą, a siemię lniane. Wypływa ono pozytywnie na pracę jelit, reguluje poziom glukozy we krwi oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Dodatek sera do zapiekanek, spaghetti czy grzanek na pewno urozmaica smak dania, ale też dodaje mu znacznie więcej kalorii. Dla osób poszukujących zdrowszych alternatyw doskonałym wyborem mogą okazać się nieaktywne płatki drożdżowe. Korzystając z nich, możemy jednocześnie ograniczyć ilość dodawanej do potraw soli. To produkt bogaty w błonnik poprawiający trawienie, który jest cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina