Przeszkadza ci goryczka w kawie? Wypróbuj ten prosty trik

Kawa to niezwykle aromatyczny napój, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie poranka. Dzięki zawartości kofeiny, ma właściwości pobudzające i energetyzujące. Niektóre osoby wskazują dodatkowo, że napój ten poprawia ich koncentrację. Nie wszyscy jednak są entuzjastami charakterystycznego, goryczkowego smaku kawy. Podpowiadamy, jak go złagodzić.

Więcej przydatnych trików znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Historia jednego z najpopularniejszych napojów świata zaczęła się około 2 tysiące lat temu w Etiopii. Zgodnie z legendą, jeden z tamtejszych pasterzy zauważył, że jego stado kóz jest nadzwyczajnie odporne na zmęczenie. Zwierzęta miały hałasować i biegać nawet nocą, przez co pasterz miał problemy ze snem.

Aby wyjaśnić przyczyny tej sytuacji, mężczyzna miał poradzić się mnichów z pobliskiego klasztoru. Ich zdaniem, zwierzęta bardzo chętnie jadły jagody z krzewów o pięknych, ciemnozielonych liściach. Jak się okazało, nasiona tegoż krzewu mają niezwykłe, pobudzające właściwości.

Za formę kawy, jaką znamy obecnie, odpowiadają natomiast Arabowie. To oni wpadli na pomysł prażenia jej ziaren. Odkrycia dokonano podobno podczas wrzucenia ich przez przypadek do ogniska. Okazało się, że uprażone ziarna kawy pięknie pachną i smakują zupełnie inaczej niż te surowe. 

Ten trik złagodzi smak kawy

Nie wszyscy jednak są fanami intensywnego, charakterystycznego smaku kawy. Ze względu na goryczkę, odmawiają sobie cudownych właściwości tego napoju i wykluczają go z diety. Okazuje się, że jest na to sposób. 

Zgodnie z artykułem opublikowanym na łamach "Nature", fantastycznym pomysłem jest dodanie do kawy odrobiny soli. Przyprawa ta złagodzi smak, a zdaniem wielu wielbicieli tego napoju, jest nawet w stanie go poprawić. Dodanie soli pomoże też wydobyć słodkawy aromat. 

Poprawienie walorów smakowych to nie wszystko. Jak przypominają autorzy artykułu w "Nature", odrobina soli zniweluje też zawarty w kawie kwas, który powoduje w następstwie wypłukiwanie się soli z organizmu. Specjaliści przypominają jednak, że tak przyrządzonego napoju powinny unikać osoby z nadciśnieniem. 

Trik z solą nie jest jednak niczym nowym. Doskonale znają go m.in. mieszkańcy Tajwanu czy Turcji. Dzięki soli, ich kawa ma jeszcze jeden bonus - na napoju pojawia się charakterystyczna pianka. 

Więcej o: