Niezależnie czy mamy 20, 30 czy 50 lat to ruch i zbilansowana dieta jest kluczem do sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Niestety z wiekiem utrata dodatkowych kilogramów może być nieco trudniejsza. Z czego to wynika? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
Cezary Pazura opowiedział, jak dba o formę. Dieta? Nic z tych rzeczy!
Dlaczego z wiekiem jest trudniej pozbyć się nadmiaru kilogramów?
Pojawiające się z wiekiem problemy z utratą wagi są naturalnym zjawiskiem. W przypadku kobiet po 50. roku życia wynikają one zazwyczaj z powodu menopauzy. Wówczas dochodzi m.in. do spowolnienia metabolizmu, a tym samym zwiększa się poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej, stopniowo maleje wydatek energetyczny, w związku z czym więcej energii dostarczanej na co dzień jest magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Niejednokrotnie, dochodzi też do zmniejszenia wydolności organizmu czy bóli kostno-stawowych, uniemożliwiających wykonywanie niektórych ćwiczeń.
Nie oznacza to natomiast, że należy eksperymentować z restrykcyjnymi dietami. Przed rozpoczęciem odchudzania, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania kontrole. Jednak wprowadzenie kilku nawyków na co dzień, z pewnością ułatwi cały proces.
Jak schudnąć po 50. roku życia? O tym warto pamiętać
Chcąc osiągnąć długotrwały efekt, a przy tym zadbać o swoje zdrowie, należy pamiętać, aby przede wszystkim proces odchudzania rozpoczynać stopniowo. Pomocne może być wprowadzenie na co dzień tych 5 prostych nawyków:
- Jedz posiłki mniejsze, ale w regularnych odstępach czasowych np. co 4 godziny — wynika to nie tylko ze wspomnianej spowolnionej przemiany materii, ale pozwoli też uniknąć napadów głodu.
- Zwróć uwagę nie tylko, ile jesz, ale także co — choć kaloryczność powinna ulec obniżeniu, to nie zmienia faktu, że wciąż powinniśmy uwzględniać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, a te z wiekiem wrasta. W diecie nie powinno zabraknąć przede wszystkim korzystnych źródeł białka, gdyż po 50. dochodzi do zmniejszania masy mięśniowej.
- Ogranicz sól oraz spożycie mięsa — zamiast soli sięgaj po zioła i naturalne przyprawy. Czerwone i przetworzone mięso zamień zaś na jaja, ryby, drób i nasiona roślin strączkowych.
- Pij minimum 2 litry wody dziennie — często organizm myli pragnienie z głodem. Unikniemy zatem w ten sposób podjadania między posiłkami, a dodatkowo pozbędziemy się obrzęków i problemu zatrzymywania wody w organizmie.
- Wybierz aktywność fizyczną dostosowaną do możliwości — nieważne czy będzie to długi spacer, basen, czy nordic walking. Warto codziennie poświęcić czas na aktywność, która sprawia przyjemność, a jednocześnie wspomoże proces odchudzania.