Dodawaj je do potraw, a schudniesz szybciej! Podkręcają metabolizm i spalanie tłuszczu

W sklepach znaleźć można mnóstwo produktów, które za zadanie mają oczyszczenie organizmu i wsparcie odchudzania. Jednak wcale nie trzeba przepłacać i wydawać kroci na przeróżne specyfiki. Równie skutecznym wsparciem może okazać się coś, co być może masz już w swojej kuchennej szafce.

Więcej o odchudzaniu przeczytasz na Gazeta.pl

Niestety na walkę z nadprogramowymi kilogramami nie ma magicznego sposobu. Zdrowe żywienie o odpowiedniej liczbie kalorii i regularna aktywność fizyczna to podstawa odchudzania. Są jednak sposoby, by nieco przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. Co więcej, wcale nie są drogi i kupisz je w każdym markecie czy sklepie spożywczym.

Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Jak szybciej schudnąć? 3 przyprawy, które wspomagają spalanie tłuszczu

Mowa oczywiście o przyprawach, które mają nie tylko walory smakowe, lecz także wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W odchudzaniu wsparciem będą szczególnie te pikantne. Zawierają one bowiem kapsaicynę, czyli substancję wpływającą na przemianę materii oraz tempo spalania kalorii, które może przyspieszać nawet o 10 proc. Jakie przyprawy warto zatem włączyć do codziennych posiłków?

  • Pieprz cayenne lub chilli - jest bogatym źródłem kapsaicyny i wystarczy dosłownie szczypta do posiłku, by wpłynęła pozytywnie na metabolizm.
  • Kurkuma - znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, jednak zapobiegania również odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Oprócz tego, zawarta w niej kurkumina (silny przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się organizmu.
  • Imbir - pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i usprawnia pracę jelit. Co więcej, po spożyciu potrawy z dodatkiem imbiru, uczucie sytości utrzymuje się dłużej, minimalizując ochotę podjadania między posiłkami.

Jak szybciej schudnąć? Dodawaj do kawy i ciesz się efektami

Jest także przyprawa, którą warto dodawać do swojej kawy. Mowa o kardamonie, który od wieków ceniony jest m.in. za swoje dobroczynne działanie na układ trawienny. Zaliczamy do nich między innymi:

  • oczyszczanie z toksyn i usuwanie złogów z jelit,
  • podkręcanie metabolizmu,
  • łagodzenie zgagi i niestrawności,
  • wspieranie procesów trawiennych.

Przepis na taką kawę jest banalnie prosty. Wystarczy, że przygotujesz ją tak jak zwykle, a następnie  dodasz 1/3 lub 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu.

Więcej o: