Dlaczego waga stoi w miejscu? Eksperci zwracają uwagę na 3 czynniki. "Ludzie nie lubią o tym słyszeć"

Dlaczego waga stoi w miejscu? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które prowadzą aktywny tryb życia i stosują deficyt kaloryczny, a mimo to kilogramy nie ubywają. Sprawdź, co na to wpływa i jakie można podjąć kroki, by waga ruszyła z miejsca.

Rozpoczęło się lato i wielu z nas chciałoby zbić nieco wagi na sezon wakacyjny, by czuć się komfortowo w stroju kąpielowym. Czasem jednak zdarza się, że mimo podjętych działań takich jak ćwiczenia czy trzymanie się deficytu kalorycznego waga stoi w miejscu i nie zapowiada się, by miało ulec to zmianie. Dlaczego tak się dzieje?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zofia Zborowska musi schudnąć, żeby wrócić do aktorstwa? „Nie czuję się gruba, ale mam kształty kobiece"

Dlaczego waga stoi w miejscu mimo deficytu? "Zarządzanie wagą jest trudne"

Utrata masy ciała nie jest prostym zadaniem. Wiele osób twierdzi, że liczy się ilość spożywanych kalorii w stosunku do tych spalanych, jednak sytuacja nie zawsze jest taka prosta, a waga mimo wszystko stoi w miejscu. - W grę wchodzi o wiele więcej czynników, między innymi genetyka, środowisko, nawyki związane ze snem i masa mięśniowa. Zarządzanie wagą jest trudne – powiedziała dietetyczka Amy Gorin w rozmowie z portalem "EverydayHealth". Utrata masy ciała nie jest jednak niemożliwa. Ważne, by skupiać się na małych sukcesach, takich jak częstsze spacery czy jedzenie większej ilości warzyw, jednak warto też uświadomić sobie, jakie przeszkody mogą nas ograniczać. Pamiętaj, że jeśli chcesz schudnąć, warto udać się do dietetyka i lekarza, którzy na podstawie trybu życia i wyników badań zaproponują najkorzystniejsze dla organizmu rozwiązanie.

Dlaczego nie chudnę mimo deficytu? Zwróć uwagę na te przeszkody

Chcąc zrzucić wagę, warto wziąć pod uwagę możliwość istnienia kilku przeszkód, które utrudniają zadanie. Podczas gdy niektóre możesz wyeliminować, na inne zupełnie nie masz wpływu.

  1. Zwróć uwagę na jelita. Kirby Walter, dietetyczka i właścicielka The Nourish RD w Chicago podzieliła się spostrzeżeniem, że dla zdrowia jelit i utraty wagi ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości probiotyków. Możesz zwiększyć je w diecie, koncentrując się na spożywaniu owoców i warzyw. Zadbaj o różnorodność (na przykład jednego dnia fasolka szparagowa, następnego jarmuż, a następnie sałatka z pomidorów).
  2. Genetyka. Jeśli mimo deficytu kalorycznego nie możesz zrzucić wagi, znaczenie mogą mieć geny. - Genetyka ma duże znaczenie, chociaż ludzie nie lubią o tym słyszeć — powiedział dr Jason R. Karp, autor książki "Lose It Forever". Zwrócił też uwagę, że geny mogą odpowiadać nawet za 70% zmienności masy ciała.
  3. Wiek. W okresie menopauzy niektóre kobiety mogą zauważyć przybieranie na wadzie i trudności w zrzucaniu kilogramów. - Kobiety po menopauzie są bardziej skłonne do przyrostu tkanki tłuszczowej — powiedziała dietetyczka Amy Gorin.

Amy Gorin zaleca też, by planować, co się zje w ciągu dnia. Warto kontrolować ilość spożywanych kalorii i w razie potrzeby dostosowywać wielkość porcji do potrzeb. 

Więcej o: