Na bazie grejpfrutów konstruuje się wiele diet, ponieważ pomagają one usuwać z organizmu tłuszcz, który kumuluje się w biodrach, nogach, pośladkach oraz zapobiega wnikaniu "nowego" tłuszczu do komórek. Zaletą umieszczania w diecie grejpfrutów są nie tylko pozytywny wpływ jego komponentów na obniżanie poziomu cholesterolu, obniżanie ciśnienia krwi, ale również wpływ na utratę masy ciała. Badania wykazały, że spożywanie połowy tego owocu do każdego posiłku spowodowało obniżenie masy ciała o 7 kg w ciągu 12 tygodni, osoby, które nie umieściły w swojej diecie grejpfruta schudły tylko 1 kg w tym samym czasie. Na uwagę zasługuje również fakt, że u osób spożywających ten owoc nastąpiło zwiększenie poziomu produkowanej insuliny a co za tym idzie zmniejszył się poziom glukozy we krwi. Tego rodzaju dieta jest wskazana w profilaktyce przeciwcukrzycowej.
Typowa dieta jednoskładnikowa (np.: grejpfrutowa) oparta w głównej mierze o jeden produkt nie jest wskazana do stosowania, ponieważ w ten sposób ogranicza się dostęp do innych składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Np. dieta grejpfrutowa nie dostarcza białka zwierzęcego. W związku z tym należy pamiętać, że kiedy decydujemy się na określoną dietę, musimy kierować się jej urozmaiconą strukturą, nie nastawiając się tylko na dany składnik.