Najlepsze diety na lato. Zestaw 3 - 1270 kcal

ŚNIADANIE - 315 kcal

Czerwona kanapka 215 g

Kiwi 115 g (1 średnie) lub nektarynka 130 g

Kefir 2% tłuszczu 265 g (1 1/4 szkl.)

Herbata bez cukru 1 szkl.

Składniki:

Chleb graham 25 g (1 cienka kromka)

Papryka czerwona 115 g (1/2 średniej sztuki)

Pomidor 55 g (1 mały)

Sok wyciśnięty z cytryny 5 g (1 łyżeczka)

Przyprawy:

Bazylia świeża

Przygotowanie:

1. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z rozdrobnioną bazylią, ziołami, sokiem z cytryny.

2. Powstałą sałatkę wyłożyć na pieczywo.

OBIAD - 530 kcal

Dorsz pieczony w pergaminie 165 g

Chleb żytni razowy 40 g (1 kromka)

Surówka ogórkowa z orzechami 215 g

Sok pomarańczowy 1 szkl.

Dorsz pieczony w pergaminie

Składniki:

Dorsz świeży - filety bez skóry 150 g

Masło śmietankowe 10 g (1 płaska łyżka)

Przyprawy:

Oregano,Tymianek

Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Rybę umyć. Oprószyć przyprawami.

2. Przygotować kawałek papieru, tak aby móc obwinąć rybę. Posmarować go masłem. Umieścić w nim mięso.

3. Tak przygotowanego dorsza włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec tak długo, aż będzie miękki.

4. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie odwinąć z folii.

Surówka ogórkowa z orzechami

Składniki:

Pomarańcza 125 g (1/2 średniej)

Ogórek 50 g (1 mały)

Cukier szczypta

Orzechy włoskie 6 g (1 szt.)

Sok z cytryny (1 łyżka)

Olej słonecznikowy 5 g (1 łyżeczka)

Przyprawy:

Ziołowe

Przygotowanie:

1. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę.

2. Pomarańczę umyć, obrać ze skórki i podzielić na kawałki.

3. Orzechy rozdrobnić.

4. Kawałki ogórka i pomarańczy włożyć do miseczki, posypać przyprawami, polać olejem, sokiem wyciśniętym z cytryny i dokładnie wymieszać.

5. Całość posypać orzechami i schłodzić.

PRZEKĄSKA - 110 kcal

Płatki owsiane z jabłkami i jogurtem 145 g

Herbata bez cukru 1 szkl.

Płatki owsiane z jabłkami i jogurtem

Składniki:

Jabłko 75 g (1/2 średniego)

Miód pszczeli (niecała łyżeczka)

Płatki owsiane 10 g (1 płaska łyżka)

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 45 g (3 łyżki)

Cytryna 15 g (1 plasterek)

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Płatki owsiane przyrumienić na mocno rozgrzanej patelni i ostudzić.

3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

KOLACJA - 315 kcal

Kanapka z serem twarogowym 165 g

Kefir 2% tłuszczu 245 g (1 szkl.)

Herbata bez cukru 1 szkl.

Kanapka z serem twarogowym

Składniki:

Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 40 g (1 kromka)

Rzodkiewki 30 g (2 szt.)

Sałata (1 liść)

Ser twarogowy chudy 75 g (1 plaster)