Na własną rękę nie wolno jej stosować dłużej niż 2-3 tygodnie, ponieważ dostarczamy organizmowi mniej składników odżywczych i energii, niż wymaga nasze dzienne zapotrzebowanie. Jest to jednak dieta zróżnicowana, zbilansowana, i prosta w przygotowaniu. Dobrze rozpocząć ją, gdy nie planujemy wyjazdów, uroczystości rodzinnych, długiego świętowania. Efekty wzmocnimy, ruszając się intensywniej niż zazwyczaj.Kilka tygodni ćwiczeń i prawidłowego odżywiania pomoże nam wypracować dobre nawyki na całe życie. Uwaga! Przeciwwskazaniami do stosowania diety 1000 kalorii są: duża nadwaga, otyłość, wiek poniżej 18 lat, problemy zdrowotne, ciąża i karmienie piersią. W tych przypadkach dietę ustala specjalista!
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1021 kcal
Białko: 52 g
Tłuszcz: 39 g
Węglowodany: 159 g
ŚNIADANIE
Płatki z mlekiem (247 kcal)
Składniki:
4 łyżki płatków żytnich (52 g)
pół szklanki mleka 3,2 % (110 ml)
II ŚNIADANIE
2 średniej wielkości jabłka (300 g, 138 kcal)
Filet z kurczaka gotowany na parze z ryżem i gotowaną marchewką (340 kcal)
Składniki:
3 łyżki brązowego ryżu (45 g)
1 filet z piersi kurczaka (125 g)
marchew świeża lub mrożona (300 g)
zioła
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować. Mięso z kurczaka natrzeć ziołami i ugotować na parze lub upiec bez tłuszczu w piekarniku. Marchew pokroić w talarki lub kostkę i ugotować na parze
KOLACJA
Kanapka z szynką i pomidorami (296 kcal)
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba (80 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
1 średni pomidor (130 g)
plasterek gotowanej szynki wołowej (20 g)
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1021 kcal
Białko: 57 g
Tłuszcz: 24 g
Węglowodany: 145 g
ŚNIADANIE
Kanapka z serem i szczypiorkiem (282 kcal)
Składniki:
2 kromki chleba graham (80 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
plasterek chudego twarogu (35 g)
2 łyżeczki szczypiorku
II ŚNIADANIE
Sok wielowarzywny, gruszka (170 kcal)
Składniki:
sok wielowarzywny z butelki (330 ml)
gruszka (150 g)
OBIAD
Filet z dorsza z ziemniakami i brokułami (379 kcal)
Składniki:
2 duże ziemniaki (200 g)
brokuły (300 g)
filet z dorsza bez skóry (120 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Filet oprószyć pieprzem i dusić na tłuszczu. Ziemniaki ugotować na parze lub w wodzie, pod koniec dodać brokuły.
KOLACJA
Sałatka warzywna z chlebem (190 kcal)
Składniki:
1 średni pomidor (130 g)
pół żółtej papryki (100 g)
4 liście sałaty (20 g)
2 łyżeczki szczypiorku (5 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
1 kromka pełnoziarnistego żytniego chleba (40 g)
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1091 kcal
Białko: 43 g
Tłuszcz: 31 g
Węglowodany: 161 g
ŚNIADANIE
Jajko na miękko, chleb graham i sok grejpfrutowy (263 kcal)
Składniki:
1 jajko (60 g)
pieprz czarny
1 kromka chleba graham (40 g)
1 szklanka soku grejpfrutowego (225 ml)
II ŚNIADANIE
Kefir, śliwki suszone (155 kcal)
Składniki:
1 mały kefir 2% (200 ml)
2 suszone śliwki (20 g)
OBIAD
Makaron z pomidorami (402 kcal)
Składniki:
makaron bezjajeczny z semoliny (80 g)
2 średnie pomidory (260 g)
1 ząbek czosnku (7 g)
pół średniej wielkości cebuli (55 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Czosnek zgnieść. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z czosnkiem zeszklić na tłuszczu, dodać pomidory. Dusić kilka minut, aż do wyparowania soku. Sos wymieszać z makaronem
KOLACJA
Grzanka z serem i szynką (271 kcal)
Składniki:
2 cienkie kromki pełnoziarnistego żytniego chleba (60 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
plasterek goudy (15 g)
2 plasterki chudej szynki (16 g)
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1077 kcal
Białko: 43 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 153 g
ŚNIADANIE
Musli z jogurtem (262 kcal)
Składniki:
4 łyżki wielozbożowego musli (52 g)
8 łyżek jogurtu naturalnego 2% (120 g)
II ŚNIADANIE
Surówka z kapusty i rzodkiewki, sok marchwiowo-jabłkowy (187 kcal)
Składniki:
1 miseczka poszatkowanej kapusty pekińskiej (90 g)
3 rzodkiewki (45 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g)
zioła prowansalskie
sok marchwiowo-jabłkowy z butelki (330 ml)
OBIAD
Pierś indyka pieczona w folii z pieczarkami i cebulą, kasza pęczak oraz buraczki z chrzanem (374 kcal)
Składniki:
pierś indyka bez skóry (100 g)
5 pieczarek (70 g)
pół cebuli (55 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
3 łyżki surowej kaszy jęczmiennej pęczak (40 g)
1 burak (150 g)
1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)
Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć olejem, obłożyć poszatkowanymi pieczarkami, cebulą, owinąć folią. Piec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez godzinę. Buraka ugotować, obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z chrzanem. Kaszę ugotować.
KOLACJA
Kanapka z ogórkiem i koperkiem (254 kcal)
Składniki:
2 kromki chleba graham (80 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
1 ogórek (50 g)
koperek (5 g)
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1023 kcal
Białko: 46 g
Tłuszcz: 27,5 g
Węglowodany: 125 g
ŚNIADANIE - Grzanki z mozzarellą i pomidorem (272 kcal)
Składniki:
2 cienkie kromki chleba Graham (60 g)
1 gruby plaster mozzarelli (30 g)
1 średni pomidor (130 g)
1 łyżeczka masła (5 g)
II ŚNIADANIE
1 średni banan (185 g - 176 kcal)
OBIAD
Udko kurczaka w sosie pietruszkowym, ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty (426 kcal)
Składniki:
1 udko kurczaka bez skóry (125 g)
5 łyżeczek natki pietruszki (10 g)
1 ząbek czosnku (7 g)
1 łyżka jogurtu naturalnego 2 % (15 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
przyprawy
2 duże ziemniaki (200 g)
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty (90 g)
1 łyżka soku z cytryny (13 g)
Sposób przygotowania:
Mięso upiec w piekarniku lub bez tłuszczu na patelni grillowej. Jogurt wymieszać ze zgniecionym czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Ziemniaki ugotować na parze. Kapustę poszatkować i doprawić cytryną.
KOLACJA
Brokuły z orzechami (149 kcal)
Składniki:
brokuły (200 g)
2 orzechy włoskie (12 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g)
przyprawy
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować na parze. Polać jogurtem wymieszanym z poszatkowanymi orzechami.
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1015 kcal
Białko: 63 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 145 g
ŚNIADANIE
Kanapka z tuńczykiem i ogórkiem (253 kcal)
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba (80 g)
2 łyżki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
1 mały ogórek kiszony (50 g)
II ŚNIADANIE
Maślanka, winogrona (152 kcal)
Składniki:
1 szklanka maślanki naturalnej 0,5 % (225 g)
winogrona (100 g)
OBIAD
Gulaszowa zupa paprykowa (364 kcal)
Składniki:
pierś kurczaka bez skóry (100 g)
1 marchew (100 g)
pół czerwonej papryki (100 g)
pół zielonej papryki (100 g)
1 średni pomidor (130 g)
pół średniej wielkości pora (50 g)
1 łyżka surowej wiejskiej kaszy jęczmiennej (13 g)
1 łyżka oleju rzepakowego (13 g)
2 szklanki wody (500 ml)
przyprawy
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować, aż zmiękną
KOLACJA - Kuskus z owocami (246 kcal)
Składniki:
3 łyżki kaszy kuskus (30 g)
1 jabłko (150 g)
pół brzoskwini (80 g)
Sposób przygotowania:
Przygotować kuskus. Owoce pokroić w kostkę, połączyć z kaszą.
Wartość odżywcza
Kaloryczność: 1094 kcal
Białko: 62 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 150 g
ŚNIADANIE
Sałatka z kukurydzy i pora, chleb chrupki (233 kcal)
Składniki:
3 łyżki kukurydzy konserwowej (60 g)
pół średniego pora (50 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego 2 % (30 g)
pieprz kolorowy
4 płatki chleba chrupkiego (40 g)
II ŚNIADANIE
Zielony sok witaminowy (149 kcal)
Składniki:
4 duże liście sałaty (40 g)
1 brzoskwinia (165 g)
pół jabłka (50 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować.
OBIAD
Halibut duszony w tymianku, z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty (440 kcal)
Składniki:
filet z halibuta (180 g)
2 plasterki cytryny (15 g)
gałązka lub 2 szczypty tymianku
1 łyżeczka masła (5 g)
3 łyżki brązowego ryżu (42 g)
1 miseczka poszatkowanej białej kapusty (90 g)
1 marchew (50 g)
pół czerwonej papryki (100 g)
1 łyżka jogurtu naturalnego 2 % (15 g)
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć, dusić na tłuszczu z tymiankiem. Ryż ugotować. Kapustę i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połączyć z pokrojoną drobno papryką. Wymieszać z jogurtem naturalnym
KOLACJA
Kanapki z szynką (272 kcal)
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba (80 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
2 plasterki chudej szynki (16 g)