Dieta wskazana przy dnie moczanowej

Jadłospis

Wartość odżywcza:

Energia: 2230 kcal

Białko: 80 g

Tłuszcz: 50 g

Węglowodany: 358 g

ŚNIADANIE

Kanapka śródziemnomorska (544 kcal)

Chleb pełnoziarnisty 3 kromki (120 g)

Oliwa z oliwek 3 łyżeczki (15 g)

Czosnek 1 ząbka (2 g)

Pomidor 1 średni (130 g)

Sok pomarańczowy 1 szklanka

II ŚNIADANIE

Koktajl owocowy (227 kcal)

Składniki i przygotowanie:

Ananas 1 plaster (33 g)

Banan 1 sztuka (185 g)

Czarne jagody 1 szklanki (70 g)

Woda mineralna niegazowana 1 szklanki (125 ml)

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

OBIAD

Gulasz z kaszą jęczmienną (695 kcal)

Składniki i przygotowanie:

Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100 g

Marchew 2 sztuki (200 g)

Papryka czerwona 1 sztuka (200 g)

Kapusta biała 1 szklanka poszatkowanej (90 g)

Cebula 1 sztuka (110 g)

Oliwa z oliwek 1 łyżka (13 g)

Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki (18 g)

Kasza jęczmienna pęczak 5 łyżek surowej (65 g)

Kompot truskawkowy 1 kubek (362 g)

1. Mięso pokroić w kostkę i poddusić.

2. Dodać pokrojoną marchew, paprykę, kapustę i cebulę.

3. Przyprawić koncentratem pomidorowym i wymieszać z ugotowaną kaszą.

PRZEKĄSKA

Sałatka z makaronem ryżowym (310 kcal)

Składniki i przygotowanie:

Makaron ryżowy (40 g)

Brokuł 2 różyczki (100 g)

Pomidor 1 sztuka (130 g)

Natka pietruszki 2 łyżeczki (4 g)

Sałata 4 liście

Sól i pieprz lub inne lubiane przyprawy

Sok wiśniowo-jabłkowy 1 szklanka

1. Makaron i brokuła ugotować (osobno) i ostudzić

2. Pomidora pokroić w kostkę, sałatę porwać na kawałki, natkę posiekać

3. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku

KOLACJA

Kanapka z pastą twarogową i ogórkiem (455 kcal)

Chleb pełnoziarnisty 3 kromki (120 g)

Olej z siemienia lnianego 2 łyżeczki (10 g)

Ser twarogowy chudy 1 plaster (70 g)

Pieprz kolorowy 2 szczypty

Zioła prowansalskie 2 szczypty

Ogórek zielony 1 sztuka (100 g)

Herbatka owocowa 1 szklanka