Dieta wskazana przy reumatyzmie

Jadłospis

Wartość odżywcza:

Energia: 2148 kcal

Białko: 130 g

Tłuszcz: 65 g

Węglowodany: 257 g

ŚNIADANIE

Sałatka z warzywna z tuńczykiem (519 kcal)

Bułka pszenna zwykła 1 sztuka (50 g)

Papryka czerwona 1 sztuki (100 g)

Papryka żółta 1 sztuki (100 g)

Kapusta pekińska 1 szklanka poszatkowanej (90 g)

Tuńczyk w sosie własnym 4 łyżki (120g)

Olej rzepakowy 1 łyżka (13 g)

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 łyżki (30 g)

Sok wielowarzywny 1 szklanka (250 g)

II ŚNIADANIE

Pomarańcza. i sok grejpfrutowy (210 kcal)

Pomarańcza 1 szuka (250 g)

Sok grejpfrutowy 1 szklanka (250 g)

OBIAD

Wołowina pieczona z pieczarkami, marchewką i czosnkiem (753 kcal)

Składniki i przygotowanie:

Wołowina 200 g

Pieczarki 5 małych (185 g)

Marchew 1 sztuka (100 g)

Czosnek 1 ząbek (7 g)

Fasolka szparagowa (może być mrożona) 300 g

Cząber do smaku

Sól

Ziemniaki 3 sztuki (300 g)

Pietruszka natka 2 łyżeczki

Sok z czarnej porzeczki 1 szklanka

1. Mięso umyć, osuszyć, posmarować przepołowionym czosnkiem, posypać cząbrem i upiec razem z pieczarkami

2. Ugotować ziemniaki i fasolkę.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce i wymieszać z natką

PRZEKĄSKA

Sałatka z pomidorów, ogórka i rukoli (290 kcal)

Pomidor 2 sztuki (260 g)

Ogórek kwaszony 1 duży (100g)

Rukola garść (40 g)

Olej lniany 2 łyżki (26 g)

KOLACJA

Gotowana brukselka z orzechami i olejem (376 kcal)

Składniki i przygotowanie:

Chleb Graham 2 kromki (80 g)

Brukselka (może być mrożona) 200 g

Orzechy włoskie 2 sztuki (12 g)

Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)

Ugotowaną brukselkę polać uprażonymi na oleju orzechami.