Święta, święta, a po świętach ...

Trzy czterodniowe diety przedsylwestrowe

Święta świętami, a sylwestrową sukienkę dopiąć trzeba. Proponujemy kilka diet na cztery dni, dzięki którym mamy nadzieję ten cel zostanie osiągnięty.

Przypominamy też, że restrykcyjne diety odchudzające przeprowadzane na własną są niezdrowe i mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zwykle po ich zakończeniu tyjemy z nawiązką. Proponowane przez nas jadłospisy (jeśli zależy nam na trwałym sukcesie) można traktować jako wstęp do prawidłowej diety odchudzającej lub oczyszczenie organizmu przed ważnym wydarzeniem.

Absolutnym przeciwwskazaniem do stosowania jadłospisów o energetyczności ok. 1000 kcal jest wiek poniżej 18 lat, ciąża, karmienie piersią, problemy ze zdrowiem, a także duża nadwaga i otyłość.

Dieta nr 1

Dzień 1

Wartość odżywcza:

Energia: 1033 kcal

Białko: 59 g

Tłuszcz: 40 g

Węglowodany: 109 g

Śniadanie - 280 kcal

Kanapka z szynką z indyka i z kalafiorem

Chleb graham 1 kromka (40 g); margaryna miękka kubkowa 2 płaskie łyżeczki (10 g);

szynka z indyka 2 plasterki (15 g); kalafior 200 g

Dodatkowo: jabłko 1 sztuka (150 g) i herbata zielona 1 szklanka (250 ml)

Drugie śniadanie - 73 kcal

Napój pomidorowy

Marchewka 1 średnia (100 g); pomidory 2 średnie (300 g); koperek 1 łyżeczka (2 g); natka pietruszki 1 łyżeczka (2 g)

Obiad - 390 kcal

Halibut pieczony w folii z surówką z pomidorów i porów oraz szpinak z czosnkiem

Halibut biały świeży 150 g; cytryna 1 plasterek (15 g); pomidor 1 mały (60 g); sałata 1 duży liść (10 g); por 20 g; jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 łyżki (30 g); szpinak 50 g; czosnek 2 ząbki (14 g); masło 1 łyżeczka (5 g)

Dodatkowo: ryż brązowy 3 łyżki (45 g)

Kolacja - 290 kcal

Sałatka z selera naciowego z orzechami, herbata miętowa

Jabłko pół sztuki (75 g); majonez light 2 płaskie łyżeczki (10 g); cytryna 1 plasterek (15 g); orzechy włoskie 3 sztuki (15 g); seler naciowy 50 g; jogurt naturalny 2 % tłuszczu 1 łyżka (15 g)

Dodatkowo: chleb chrupki 1 płatek (10 g) i herbata miętowa 1 szklanka (250 ml)

Dzień 2

Wartość odżywcza:

Energia: 1090 kcal

Białko: 64g

Tłuszcz: 28 g

Węglowodany: 143 g

Śniadanie - 261 kcal

Płatki owsiane z mlekiem

Płatki owsiane 4 łyżki (40 g); mleko spożywcze 2% tłuszczu 1 szklanka (225 g)

Drugie śniadanie - 154 kcal

Sałatka owocowa

Jabłko 1 sztuka (150g); mandarynki 2 małe (80 g); siemię lniane 1 łyżeczka (8 g); jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 łyżka (15 g)

Dodatkowo: zielona herbata 1 szklanka (250 ml)

Obiad - 356 kcal

Filet z warzywami

Mięso z piersi kurczaka bez skóry 1 filet (152 g); cebula 1 sztuka (110 g); pomidor 1 sztuka (130 g); pieprz, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, odrobina soli morskiej

Dodatkowo: kasza jaglana 4 łyżki surowej (52 g) i herbata owocowa 1 szklanka (250 ml)

Kolacja - 319 kcal

Sałatka grecka z pieczonych warzyw

Ser typu "Feta" 30 g; oliwki zielone 1 sztuka (9 g); papryka czerwona 1 sztuki (100 g); cebula pół sztuki (55 g); cukinia 1 średnia (100 g); pomidor 1 mały (50 g); oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g); sok z cytryny 1 łyżeczka; tymianek, pieprz, sól

Dodatkowo: bułka grahamka 1 mała (50 g)

Dzień 3

Wartość odżywcza:

Energia: 1007 kcal

Białko: 39 g

Tłuszcz: 34 g

Węglowodany: 157 g

Śniadanie- 261 kcal

Omlet z owocami

Miód pszczeli 1 łyżeczka (5g); jogurt naturalny 2% tłuszczu 2/3 kubeczka (100 g); kiwi 50 g 1 mała sztuka (50g); ananas 2 plastry (50 g); proszek budyniowy 1 płaska łyżka (10g); olej rzepakowy pół łyżeczki (3 g); jajo kurze całe 1 średnie (60g)

Drugie śniadanie -175 kcal

Shake marchewkowo-jabłkowy

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 duży kubeczek (200 g ); jabłko 1/3 dużego (50g); pomarańcza 1/3 średniej (50 g); marchew 1 średnia (100g); orzechy włoskie 1 sztuka (5 g); cynamon

Obiad - 365 kcal

Zupa jarzynowa z ryżem i kurczakiem

Cebula pół średniej (55 g); ziemniaki 1 średni (65g); marchew 1 mała (50g); ryż brązowy 4 łyżki suchego (60g); mięso z piersi kurczaka bez skóry 1/3 fileta (40 g); oliwa 2 łyżeczki (10 g); papryka czerwona mielona oraz dowolne inne przyprawy (najlepiej ziołowe np. bazylia, tymianek, mięta)

Kolacja - 206 kcal

Green shake

Migdały 3 sztuki (15g); sałata 10 dużych liści (100 g); banan 1 mały (100 g); czarne jagody pół szklanki (75 g); listki świeżej mięty

Dzień 4

Wartość odżywcza:

Energia: 1043 kcal

Białko: 35 g

Tłuszcz: 26 g Węglowodany: 61 g

Śniadanie - 302 kcal Kanapka z jajkiem

Jajo kurze całe 1 sztuka (60 g); chleb Graham 1 kromka (40 g); margaryna miękka kubkowa 2 płaskie łyżeczki (10 g); pomidor 2 plasterki (20 g)

Dodatkowo: sok grejpfrutowy 1 szklanka (250 ml)

Drugie śniadanie - 69 kcal

Jabłko - 1 sztuka (150 g)

Obiad - 395 kcal Makaron z brokułami

Makaron dwujajeczny z semoliny 80 g; brokuły 3 małe różyczki (50 g); cebula 1 sztuka (110 g); koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (6 g); olej 1 łyżeczka (5 g) Dodatkowo: herbata zielona 1 szklanka (250 ml)

Kolacja - 276 kcal Kapusta pekińska z migdałami

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 średniego kubeczka (85 g); śliwki suszone z pestką 2 sztuki (40 g); mandarynki 1 mała (35 g); migdały 8 sztuk (15 g); kapusta pekińska 1 szklanka poszatkowanej (90 g); olej 1 łyżeczka (5 g)

Dodatkowo: herbata biała 1 szklanka (250 ml)

Dieta nr 2

Dzień 1

Wartość odżywcza:

Energia: 1014 kcal

Białko: 52 g

Tłuszcz: 27 g

Węglowodany: 140 g

Śniadanie - 252 kcal

Musli z mlekiem

Musli z rodzynkami i orzechami 4 łyżki (52 g); mleko spożywcze 2% tłuszczu 1 szklanki (120 ml)

Drugie śniadanie - 133 kcal

Kanapka z serem twarogowym i pomidorem

Chleb Graham 1 kromka (40 g); ser twarogowy chudy pół plastra (35 g); pomidor 1 mały (50 g)

Dodatkowo: herbata ziołowa 1 szklanka (250 g)

Obiad - 335 kcal

Jajo na miękko, ziemniaki, brokuły z papryką

Jajo kurze całe 1 sztuka (60 g); brokuły 4 różyczki (200 g); papryka czerwona pół sztuki (100 g) Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz

Dodatkowo: ziemniaki 2 duże (200 g)

Kolacja - 294 kcal

Chleb z buraczkiem, kefir

Chleb Graham 1 kromka (40 g); oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g); burak 1 sztuka (150 g); sok z cytryny 1 łyżeczka; pieprz i sól

Dodatkowo: kefir 2% tłuszczu 200 g

Dzień 2

Wartość odżywcza:

Energia: 955 kcal

Białko: 36 g

Tłuszcz: 26 g

Węglowodany: 141 g

Śniadanie - 250 kcal

Owsianka migdałowa

Płatki owsiane 4 łyżki (40 g); migdały 5 sztuk (10 g); jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 małe opakowanie (125 g)

Drugie śniadanie - 93 kcal

Truskawkowy shake

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 małe opakowanie (125 g); truskawki mrożone 10 sztuk (100 g)

Obiad - 338 kcal

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Ziemniaki zwykłe 2 i 1 dużego (250 g); jogurt bałkański lekki 4 łyżki (60 g); pieczarki 5 małych sztuk (185 g); ser topiony kremowy z pieczarkami 1 trójkącik (25 g); cebula pół sztuki (55 g)

Kolacja - 206 kcal

Green shake

Sałata 10 dużych liści (100 g); banan 1 duży (250 g); pomarańcza pół średniej (125 g); orzechy arachidowe 5 sztuk (10 g)

Dzień 3

Wartość odżywcza:

Energia: 1006 kcal

Białko: 35 g

Tłuszcz: 29 g

Węglowodany: 130 g

Śniadanie - 301 kcal

Pomidory z mozzarellą

Chleb chrupki 2 kromki (20 g); jajko 1 sztuka (60 g); pomidor 1 duży (130 g); ser mozzarella 1 kulki (30 g); oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Dodatkowo: herbata zielona 1 szklanka (250 ml)

Drugie śniadanie - 69 kcal

Jabłko

Jabłko 1 sztuka (150 g)

Dodatkowo: woda mineralna 1 szklanka (250 ml)

Obiad - 356 kcal

Bakłażan zapiekany z soczewicą i pieczarkami

Bakłażan 0,5 sztuki (110 g); pieczarki (100 g); kiełki soi 2 łyżki (16 g); pomidory 2 małe (100 g); oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g)

Dodatkowo: sok jabłkowy 1 szklanka (220 g)

Kolacja - 280 kcal

Koktajl bananowy

Banan pół sztuki (90 g); mleko 1,5 % tłuszczu 1 szklanki (112 ml); cynamon szczypta;

herbata miętowa 1 szklanka (250 ml)

Dzień 4

Wartość odżywcza:

Energia: 1045 kcal

Białko: 35 g

Tłuszcz: 20,5 g

Węglowodany: 178 g

Śniadanie - 295 kcal

Kanapka z jajkiem

Chleb graham 1 kromka (40 g); masło 1 łyżeczka (5 g); jajko kurze (60 g)

Dodatkowo:

Sok grejpfrutowy 1 szklanka (220 ml)

Drugie śniadanie - 83 kcal

Maślanka

Maślanka spożywcza 1,5 % tłuszczu 1 szklanka (225 g)

Obiad - 389,5 kcal

Makaron z pomidorami

Makaron bezjajeczny z semoliny (80 g); pomidor 1 średni (130 g); cebula 1 sztuka (110 g); olej rzepakowy1 łyżeczka (5 g); zioła prowansalskie

Dodatkowo: herbata zielona 1 szklanka (250 ml)

Kolacja - 278 kcal

Sałatka owocowa

Banan 1 średni (185 g); kiwi 1 średnie (100g); mandarynka 1 mała (80 g); jogurt naturalny 2 % tłuszczu 1 duża łyżka (20 g)

Dieta nr 3

Dzień 1

Wartość odżywcza:

Energia: 1065 kcal

Białko: 66 g

Tłuszcz: 18,5 g

Węglowodany: 156 g

Śniadanie - 246 kcal

Kanapka z łososiem wędzonym i twarogiem

Chleb chrupki 3 kromki (30 g); łosoś wędzony 50 g; twaróg wiejski półtlusty 50 g

Dodatkowo: herbata zielona 1 szklanka (250 ml)

Drugie śniadanie - 115 kcal

Kefir

Kefir naturalny 2 % tłuszczu duże opakowanie (225 g)

Obiad - 402 kcal

Gotowana na parze cielęcina z brokułami

Cielęcina łopatka 100 g; brokuły 2 różyczki (100 g)

Dodatkowo: ryż biały 5 łyżek (ok. 70 g); sok pomidorowy 1 szklanka (220 g)

Kolacja - 302 kcal

Krem bananowotruskawkowy

Banan pół sztuki (90 g); truskawki mrożone 1 szklanki (66 g); zarodki pszenne 1 łyżeczki (3 g); mleko 1,5 % tłuszczu 5 łyżek (50 ml)

Dodatkowo: herbata miętowa 1 szklanka (250 ml)

Dzień 2

Wartość odżywcza:

Energia: 1001 kcal

Białko: 71 g

Tłuszcz: 22 g

Węglowodany: 128 g

Śniadanie - 241 kcal

Kanapka z szynką i ogórkiem

Chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka (40 g); masło 1 łyżeczka (5 g); szynka wołowa gotowana 1 plastra (30 g); ogórek 1 sztuka (100 g); koperek 1 łyżeczka (2 g)

Dodatkowo: mandarynki 2 sztuki (160 g)

Drugie śniadanie - 127 kcal

Maślanka i jabłko

Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu 1 szklanka (250 g)

Jabłko 1 małe (75 g)

Obiad - 390 kcal

Indyk duszony z pomidorami i czosnkiem

Mięso z piersi indyka bez skóry 125 g; pomidor 1 sztuka (130 g); czosnek 1 ząbek (7 g); oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g); pieprz, tymianek, bazylia, odrobina soli morskiej; sałata 10 dużych liści (100 g); sok z cytryny 1 łyżka (13 g); miód pszczeli pół łyżeczki (3 g)

Dodatkowo: kasza jaglana 4 łyżki surowej (52 g)

Kolacja - 319 kcal

Sałatka z tuńczyka

Tuńczyk w sosie włoskim 2 łyżki (30 g); ogórek kwaszony 1 mały (50 g); kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g); olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)

Dodatkowo: chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka (40 g)

Dzień 3

Wartość odżywcza:

Energia: 1005 kcal

Białko: 71 g

Tłuszcz: 20 g

Węglowodany: 148 g

Śniadanie - 285 kcal

Kanapka z serem i szczypiorkiem

Chleba Graham 2 kromki (80 g); masło 1 łyżeczka (5 g); ser twarogowy chudy 1 plaster (70 g); szczypiorek 2 łyżeczki (5g)

Dodatkowo: herbata owocowa 1 szklanka (250 g)

Drugie śniadanie - 110 kcal

Pomarańcza

Pomarańcza 1 sztuka (250 g)

Obiad - 310 kcal

Filet z dorsza z ryżem i brokułami

Dorsz filet bez skóry 200 g; brokuł 1 różyczka (50 g); olej rzepakowy 1 łyżeczka (5g); pieprz kolorowy

Dodatkowo: ryż brązowy 2 łyżki (35 g)

Kolacja - 300 kcal

Kefir naturalny, i musli

Kefir naturalny 2 % tłuszczu 1 szklanka (225 g); musli 4 łyżki (52 g)

Dodatkowo: herbata owocowa 1 szklanka (250 g)

Dzień 4

Wartość odżywcza:

Energia: 970 kcal

Białko: 55 g

Tłuszcz: 29 g

Węglowodany: 124 g

Śniadanie - 250 kcal

Twaróg z otrębami i morelami

Otręby pszenne 4 łyżki (40 g); morele suszone 4 sztuki (24 g); ser twarogowy półtłusty 2 plastry (140 g)

Drugie śniadanie - 95 kcal

Musli

Musli 3 łyżki (30 g)

Obiad - 329 kcal

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron dwujajeczny 50 g; tuńczyk kawałki w sosie własnym 1/3 opakowania (50 g); oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g); oliwki zielone marynowane 3 sztuki (27 g)

Kolacja - 295 kcal

Green shake

Sałata 10 dużych liści (100 g); banan 1 duży (250 g); truskawki 10 sztuk (100 g); migdały 5 sztuk (10 g)