Lekkie zupy

Zupy tuczą! Mit. W 1999 roku w Penn State University przeprowadzono badania, z których niezbicie wynika, że ci, którzy rozpoczynają zimowy obiad od zupy, najadają się szybciej i w rezultacie pochłaniają mniej kalorii niż miłośnicy samego drugiego dania.

Nie do końca wiadomo, dlaczego tak się dzieje - prawdopodobnie woda zawarta w pożywieniu sprawia, że trawimy wolniej i dłużej czujemy się najedzeni. Naturalnie diabeł tkwi w szczegółach - jeśli zupa będzie gęstym kremem, złożonym głównie z mącznej zasmażki i tłustej śmietany, raczej nie podziała odchudzająco.

Zupa pomidorowa

Wartość odżywcza: energia: 56 kcal, białko: 2,5 g, tłuszcz: 3 g, węglowodany: 7 g

Pomidory 5 średnich (500 g)

Marchewka 1 średnia (100 g)

Pietruszka 1 sztuka (70 g)

Seler (40 g)

Masło 2,5 (12 g)

Natka pietruszki 2 łyżki (20 g)

Woda 1 l

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, pokroić i ugotować pod przykryciem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie gotować w wywarze z warzyw. Dodać masło i doprawić do smaku solą. Przed podaniem zupę posypać zieloną pietruszką.

Zupa szpinakowa

Wartość odżywcza: energia: 58 kcal, białko: 2 g, tłuszcz: 4 g, węglowodany: 3,5 g

Mrożony szpinak (200 g)

Marchewka 1 średnia (100 g)

Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu pół szklanki (110 ml)

Olej słonecznikowy 1 łyżka (13 g)

Czosnek 1 ząbek (7 g)

Woda 1 l

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i przez chwilę, ciągle mieszając, podsmażyć go. Następnie dodać wodę i zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, przyprawić i gotować do jej miękkości. Na koniec wlać mleko i poczekać, aż zupa ponownie się zagotuje.

Barszcz z warzywami

Wartość odżywcza: energia: 53 kcal, białko: 2,5 g, tłuszcz: 0,3 g, węglowodany: 10 g

Buraki 4 małe (400 g)

marchewka 1 średnia (100 g)

Pietruszka 1 korzeń (70 g)

Czosnek 1 ząbek (7 g)

Woda 1 l

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta majeranku

Szczypta pieprzu

Warzywa umyć, marchewkę i korzeń pietruszki pokroić w plasterki. Ugotować razem z burakami. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i z powrotem przełożyć do wywaru. Dodać czosnek i doprawić zupę do smaku.

Zupa cytrynowa z kurczakiem

Wartość odżywcza: energia: 60 kcal, białko: 11 g, tłuszcz: 0,8 g, węglowodany: 2,5 g

Cytryna 1 średnia (90 g)

Piersi z kurczaka bez skóry 2 małe (200 g)

Marchewka 1 mała (50 g)

Natka pietruszki 2 łyżki (20 g)

Woda 1 l

Szczypta soli

Kolendra

Piersi umyć i pokroić w kostkę. Ugotować. Do gotującego się mięsa dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Pod koniec gotowania dodać do zupy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i je również dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku i przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa koperkowa z mięsem

Wartość odżywcza: energia: 59 kcal, białko: 9 g, tłuszcz: 1 g, węglowodany: 3 g

Łopatka cielęca (150 g)

Marchewka 1 średnia (100 g)

Cebula 1 średnia (110 g)

Koperek 2 pęczki (80 g)

Woda 1 l

Szczypta soli

Bazylia

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Ugotować. Do gotującego się mięsa dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę w całości. Doprawić zupę. Krótko przed podaniem posypać zupę posiekanym koperkiem.

Zupa z kapusty włoskiej i kukurydzy

Wartość odżywcza: energia: 53 kcal, białko: 3 g, tłuszcz: 0,5 g, węglowodany: 9 g

Marchewka 1 średnia (100 g)

Pietruszka 1 (70 g)

Seler (40 g)

Czerwona papryka pół (100 g)

Kukurydza konserwowa 4 łyżki (60 g)

Kapusta włoska 2 szklanki poszatkowanej (180 g)

Natka pietruszki 2 łyżki (20 g)

Woda 1 l

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta papryki mielonej słodkiej

Majeranek

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, pokroić. Do warzyw dodać poszatkowaną kapustę i całość ugotować. Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę. Zupę doprawić i przed podaniem posypać natką pietruszki

Więcej o: