Wartość odżywcza: energia: 144 kcal, białko: 10 g, tłuszcz: 10 g, węglowodany: 4 g
Pomidor 1 mały (50 g)
Sałata (50 g)
Ser mozzarella (50 g)
Pomidora i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Wartość odżywcza: energia: 73 kcal, białko: 17 g, tłuszcz: 0,3 g, węglowodany: 0 g
Dorsz filet z bez skóry (100 g)
Sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz kolorowy
Dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i gotować na parze do miękkości. Podawać udekorowanego plasterkiem cytryny i pietruszką.
Wartość odżywcza: energia: 143 kcal, białko: 22 g, tłuszcz: 6 g, węglowodany: 0,3 g
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz
Papryka
Zioła prowansalskie
Mięso posmarować oliwą i oprószyć przy-prawami, zawinąć w folię i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wartość odżywcza: energia: 382 kcal, białko: 18 g, tłuszcz: 31 g, węglowodany: 8 g
Karkówka wieprzowa (100 g)
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
Tymianek
Majeranek
Pieprz
Dip:
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 1 łyżka (18 g)
Śmietana jogurtowa 10% tłuszczu 2 łyżki (26 g)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 łyżki (30 g)
Mięso posmarować oliwą i oprószyć przy-prawami. Zawinąć w folię i piec w piekarniku około 40-60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Żurawinę wymieszać ze śmietaną oraz jogurtem.
Wartość odżywcza: energia: 78 kcal, białko: 1 g, tłuszcz: 7 g, węglowodany: 7 g
Pomidorki koktajlowe 5 małych (75 g)
Cebulki marynowane 5 małych (50 g)
Oliwki 5 sztuk (45 g)
Warzywa powkładać na wykałaczki.
Wartość odżywcza: energia: 147 kcal, białko: 22 g, tłuszcz: 6 g, węglowodany: 1 g
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Liście szpinaku 1 garść (20 g)
Ząbek czosnku 1/3
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
Mięso rozbić. Szpinak poddusić z czosnkiem. Zawinąć mięso ze szpinakiem, zawiązać nitką, podsmażyć i udusić.
Wartość odżywcza: energia: 129 kcal, białko: 5 g, tłuszcz: 3 g, węglowodany: 22 g
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka (40 g)
Ser żółty light pół plasterka (15 g)
Kanapkę pokroić na małe kwadraciki i nabić je na wykałaczkę.
Wartość odżywcza: energia: 90 kcal, białko: 8 g, tłuszcz: 1 g, węglowodany: 11 g
20 g chipsów buraczanych
2 łyżki (26 g) sera twarogowego chudego
2 łyżeczki (10 g) śmietanki 12% tłuszczu
1 łyżeczka szczypiorku
szczypta pieprzu kolorowego
Ser wymieszać ze śmietaną, szczypiorkiem i z pieprzem. Powstałą pastą posmarować chipsy.