Jak jeść zdrowo?

Kilka prostych zasad, które pomogą zdrowo i racjonalnie się odżywiać.

Co to jest metabolizm

Zanim zaczniemy się odchudzać, musimy zrozumieć, jak działa nasz organizm. Procesy odpowiedzialne za jego sprawne funkcjonowanie nazywamy metabolizmem. To bilans przeciwstawnych reakcji chemicznych wiązania i rozpadu, czyli anabolizmu i katabolizmu. Brzmi szalenie skomplikowanie, ale postaramy się to wyjaśnić w najprostszy sposób.

Anabolizm to te procesy komórkowe, które możemy przyrównać do jedzenia - to wszystko to, co wprowadzamy do organizmu w postaci pożywienia i napojów. Katabolizm zaś to zużywanie energii. Nasz organizm zużywa ją na procesy wewnętrzne (pracę narządów), termoregulację, ruch i myślenie.

Bilans między tym, co dostarczyliśmy, a tym, co spaliliśmy, wpływa na nasze zdrowie i figurę. Średnio dla kobiet o umiarkowanej aktywności fizycznej zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2200 kcal na dobę, dla mężczyzn - ok. 3000 kcal. Jeśli jednak spożywamy choćby o kilkadziesiąt kcal więcej, niż zużywamy - tyjemy.

Uwaga! Tylko 100 kcal więcej dziennie może spowodować w ciągu roku wzrost masy ciała aż o 5 kg!

>>Sprawdź, co jesz. Policz kalorie!

Jeśli chcemy schudnąć, musimy solidnie zredukować dzienną dawkę energetyczną pożywienia, czyli spożywać mniej kalorii - wtedy organizm, odczuwając deficyt energetyczny, będzie musiał uruchomić zapasy tkanki tłuszczowej.

Ważne! Najkorzystniejszy dla zdrowia ubytek masy wynosi 0,5-0,7 kg tygodniowo, czyli musimy ująć 780-1000 kcal (!) z naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Żeby schudnąć 1 kg, potrzeba niedoboru aż 7000 kcal! I uwaga - aby chudnąć bezpiecznie, najlepiej rozłożyć ten deficyt na siedem-dziewięć dni.

Dlaczego dotąd się nie udawało

Nieumiejętne ograniczenie jedzenia wiąże się z niedoborem składników mineralnych i witamin - stąd nasz dyskomfort w czasie stosowania różnych diet: słabość, senność, drżenie mięśni. Nic dziwnego, że w końcu coś w nas pęka i rzucamy się na jedzenie. Wszyscy wiemy, czym to skutkuje - efektem jo-jo. To nasz organizm woła o składniki odżywcze.

Zadbajmy o to, by spożywać mniej kalorii, ale tyle samo - albo nawet więcej - składników odżywczych i mineralnych. Będzie łatwiej wytrzymać, a jedzenie będzie smaczniejsze.

Jesz czy się odżywiasz?

Do jedzenia można podchodzić na dwa sposoby. Bezrefleksyjnie, czyli jeść to, na co mamy ochotę i kiedy mamy ochotę, albo świadomie - regularnie i w przemyślany sposób dostarczać organizmowi wysokiej jakości paliwa w odpowiednich dawkach.

Jeżeli jemy pięć razy dziennie nieduże i wartościowe posiłki, układ pokarmowy nie jest przeciążany, a trawienie odbywa się sprawniej. Co więcej, metabolizm się "rozkręca", bo organizm przestaje się "bać", że będziemy go głodzić, i przestaje magazynować spożywane substancje. Zdrowa dieta nie oznacza nudnych i niesmacznych posiłków.

Zobacz także: dieta smacznie dopasowana - utrata kilogramów bez głodówek i wyrzeczeń

5 reguł zdrowej diety

- Jemy od czterech do pięciu posiłków o małej objętości, w regularnych odstępach czasu (co trzy-cztery godziny) - to bardzo ważne, aby nie czuć głodu i "rozruszać" metabolizm.

- Pierwszy posiłek zjadamy w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu, a ostatni - trzy-cztery godziny przed snem.

- Eliminujemy słodycze i alkohol.

- Unikamy potraw smażonych i tych z dużą zawartością tłuszczu.

- Wypijamy dziennie 1,5-2 l wody mineralnej niegazowanej albo słabych naparów ziołowych lub herbaty bez cukru.

Jedzenie - jak to działa

To, co jemy, składa się substancji o różnych właściwościach i budowie. Nazywamy je składnikami odżywczymi.

Są to: białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy i woda.

Spełniają one w organizmie trzy funkcje:

budulcową (białko, sole mineralne) - dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek;

energetyczną (węglowodany, tłuszcze) - są "paliwem", które dostarcza energii;

regulującą (witaminy, sole mineralne, woda) - umożliwiają i regulują procesy zachodzące w ciele.

Zmiana diety na zdrową polega na tym, by przy zachowaniu podobnej jak wcześniej ilości pożywienia zmienić jego jakość - a zatem wybierać produkty mniej kaloryczne, za to jak najbogatsze w potrzebne składniki odżywcze.

Tekst pochodzi z książki "Sekrety skutecznej diety"