Błonnik

Chociaż błonnik pokarmowy nie jest w ścisłym tego słowa znaczeniu składnikiem odżywczym, to jest ważnym elementem pożywienia.

Błonnik przechodzi on przez przewód pokarmowy, nie podlegając trawieniu i wchłanianiu, za to "czyści" go, a tym samym przeciwdziała chorobom układu pokarmowego.

Wartość energetyczna: 0 kcal w gramie

Rola błonnika

- Wiąże wodę w organizmie, dzięki czemu przeciwdziała odwodnieniu.

- Wiąże nadmiar soków żołądkowych, łagodząc nadkwasotę i objawy zgagi.

- Pobudza wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego, zatem poprawia trawienie.

- Pobudza ukrwienie jelit.

- Pobudza perystaltykę jelit.

- Chroni przed zaparciami, niedokrwistością, żylakami odbytu, chorobą nowotworową.

- Daje uczucie sytości, nie zwiększając kaloryczności posiłku.

- Zwiększa gęstość treści pokarmowej.

- Ma zdolność wychwytywania związków toksycznych, oczyszcza organizm.

- Zwalnia proces wchłaniania glukozy, zatem przedłuża uczucie sytości po posiłku.

- Poprawia rozwój korzystnej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

Rodzaje błonnika

Błonnik pokarmowy należy do węglowodanów złożonych, których organizm nie potrafi strawić. To duża grupa składników pochodzenia roślinnego, które dzielimy na rozpuszczalne (np. pektyna, guma) i nierozpuszczalne w wodzie (np. celuloza, lignina).

Błonnik pokarmowy, przechodząc przez wszystkie zakamarki poplątanych jelit, czyści je jak szczotka. Jednocześnie masuje je od wewnątrz, poprawiając ich ukrwienie, przyspieszając perystaltykę i poprawiając trawienie.

Związki, które powstają w wyniku fermentacji błonnika zachodzącej pod wpływem bakterii jelitowych, są ważnym źródłem energetycznym dla komórek ściany jelita grubego, przeciwdziałają także wzrostowi komórek nowotworowych w jelicie.

Błonnik przyczynia się do poprawy tzw. profilu lipidowego. Kleiste włókna, np. pektyny, otręby ryżowe i otręby owsiane, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego oraz stężenie jego frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu). W efekcie błonnik wpływa też korzystnie na układ krążenia.

Błonnik rozpuszczalny zmniejsza tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, dlatego hamuje występujący po posiłku wzrost stężenia glukozy w krwi i zmniejsza tzw. odpowiedź insulinową. Dzięki niemu bez uczucia głodu wytrzymamy dłużej do kolejnego posiłku. Błonnik, przechodząc przez układ pokarmowy, chłonie wodę i zwiększa swoją objętość - ta jego cecha również sprawia, że dłużej czujemy sytość.

Zdrowy wybór

Powinniśmy jeść jak najwięcej błonnika. Jego frakcja nierozpuszczalna (ziarna zbóż, warzywa) zapobiega zaparciom, ponieważ wpływa na konsystencję stolca i skraca czas jego przechodzenia przez jelito grube. Ważne! Jedząc produkty bogate w błonnik, musimy pić dużo płynów, w przeciwnym razie efekt będzie odwrotny - pojawią się zaparcia.

Aby maksymalnie wykorzystać wszystkie zalety błonnika pokarmowego, należy spożywać urozmaicone produkty spożywcze będące jego źródłem.

Tekst pochodzi z książki "Sekrety skutecznej diety"