Woda

Woda to źródło życia - bez niej możemy przeżyć najwyżej siedem dni.

U dorosłego człowieka woda stanowi ok. 60 proc. masy ciała. Najwięcej jest jej w mięśniach (ok. 75 proc.), najmniej w kościach (ok. 25 proc.) i tkance tłuszczowej (ok. 20 proc.). To źródło życia - bez wody możemy przeżyć najwyżej siedem dni. Wartość energetyczna: 0 kcal w gramie

Rola wody

- Jest składnikiem wszystkich płynów ustrojowych - od krwi, przez enzymy, sok żołądkowy, aż po ślinę.

- Jako składnik krwi umożliwia transport substancji pokarmowych i tlenu.

- Jest odpowiedzialna za kontrolę temperatury organizmu.

- Jest niezbędna do normalnego przebiegu procesów trawienia. Formowanie kęsów pożywienia, przesuwanie treści pokarmowej wzdłuż przewodu pokarmowego, właściwe działanie enzymów trawiennych - wszystko to warunkowane jest odpowiednią zawartością wody w ślinie, soku żołądkowym i jelitowym oraz w żółci.

- Jest rozpuszczalnikiem i środowiskiem dla wszystkich procesów życiowych, które przebiegają w organizmie.

Zapotrzebowanie na wodę

Bilans wodny powinien być stały - pijemy tyle płynów, ile tracimy (m.in. z moczem i potem). Wyjątkiem jest okres wzrostu i ciąża, kiedy bilans wody jest dodatni (więcej wody pijemy, niż oddajemy).

Dziennie powinniśmy dostarczyć 30 cm3 wody na 1 kg masy ciała (litr to 1000 cm3). Oznacza to, że dla osoby ważącej 65 kg będzie to ok. 2 l wody dziennie, a dla ważącej 90 kg - ok. 3 l. Zapotrzebowanie na wodę się zwiększa, jeżeli intensywnie trenujemy, przebywamy w upale lub na dużych wysokościach.

Jeśli bilans wodny jest ujemny, dochodzi do tzw. odwodnienia organizmu. Czujemy wtedy suchość w ustach, jesteśmy rozdrażnieni, cierpimy na bezsenność, skóra jest zaczerwieniona, mamy zaburzenia koordynacji ruchów, gorączkę. Trzeba wtedy natychmiast uzupełnić płyny.

Ale uwaga! Nadmierne spożycie płynów także nie jest zdrowe. Może prowadzić do obrzęków i uszkodzenia komórek. Następstwem mogą być: osłabienie, nudności, wymioty, brak apetytu, a nawet drgawki.

Zdrowy wybór

Podstawowym źródłem wody są oczywiście napoje. Powinniśmy przede wszystkim pić wodę mineralną, która ma tę zaletę, że dostarcza dodatkowo niezbędnych składników mineralnych (np. magnezu, jodu, fluoru i żelaza), a nie dostarcza kalorii. Na co dzień zaleca się wypijanie wód o niskim (150-500 mg/l) lub średnim (500-1000 mg/l) stopniu mineralizacji.

Podczas upałów powinniśmy jednak wybierać wodę wysokozmineralizowaną (1000-1500 mg/l). Taka jest też najlepsza dla osób bardzo aktywnych i matek karmiących. Dla dzieci najlepsza jest woda źródlana.

Inne płyny - mleko, soki, kompoty, napoje gazowane, alkohol - mają wartość energetyczną, często bardzo wysoką. Nawet czarna kawa i herbata bez cukru nie są pozbawione kalorii, choć mają ich znikomą ilość (kawa - 2 kcal/100 ml, herbata - 1 kcal/100 ml).

Nie całe nasze zapotrzebowanie dostarczamy z piciem, część wody dostarcza też pożywienie, szczególnie owoce i warzywa (arbuz czy ogórek aż w 90 proc. składają się z wody!). Natomiast produkty bogate w tłuszcze i cukier prawie wcale nie zawierają wody.

Tekst pochodzi z książki "Sekrety skutecznej diety"